Mitropolit Amfilohije: Milo je sve rasprodao, pa bi i imovinu Crkve da podijeli mafiji

0

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji”.

“On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i dijeli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nijesu oteli i podijelili. E neće moći”, kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije je istakao da se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savjesna da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti:

“Crna Gora je počela da propada kada su utamničili Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu. Usvajanjem ovakvog zakona dotakla bi dno”.

Poručio je da će, ukoliko Vlada ipak ne bude imala razumijevanja i ne povuče Predlog zakona, sveštenstvo i vjerni narod braniti hramove, ćivote i grobove svojih predaka.

“Danas smo se pred bogom zakleli i saborno zavjetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti”, rekao je Amfilohije. Istakao je da su više puta pisali crnogorskoj Vladi tražeći da se obnovi Njegoševa crkva na Lovćenu, ali da od njih nijesu dobili odgovor:

“Srušile su taj hram bogoubice i bratoubice. Mi se nadamo i ovaj sabor se moli i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se iscijeli taj bratoubilački, bogoubilački duh koji se na Lovćenu odvio, gdje je i grb onaj Crne Gore čak uništen i srušen, i da se vratimo Trojičindanskim saborima, da se vrati i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni vladika Rade u onaj zindan paganski, da se vrati ovome narodu i njegova ljubav i njegova vjera u živoga Boga”, kazao je Amfilohije poručujući da mauzolej mogu premjestiti i sačuvati negdje drugo.

Odgovarajući na pitanja da li najave Aleksandra Vučića da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori dodatno mogu pogoršati status MCP, kazao je da ga ne zanimaju poruke predsjednika Srbije:

“Ne šalje on takve poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.