Ministar Mujović: U pitanju je regionalni kvar, naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature i došlo je do opterećenja

0

U izjavi za Portal RTCG ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalne prirode, i da se radi o regionalnom kvaru.

„Zemlje u regionu su bez struje, radi se o Albaniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, kaže on.

Dodaje da su operatori prenosnog sistema  maksimalno fokusirani, mada se u ovom momentu još ne zna gdje je kvar.

„Radi se na tome da se situaicja normalizuje, i da se obavi restauracija sistema“, kaže on.

Stava je da je do ovoga dolšlo uslijed velikog opterećenja.

„Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature. U situaciji visokih temperatura dešava se da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke tempoerature dovode do toga da vod ispadne“, istakao je Mujović.

Naš elektro-energetski sistem je povratio naponske prilike, kaže Mujović, koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

„Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može da potraje, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno“, istakao je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

U momenu kada se desio ispad, pretpostavka je da su svi potrošači ostali uključeni, i nadamo se da prilikom ponovnog puštanja u rad opterećenje neće biti veliko, i da to ne izazove nove ispade.

„Kada će se sve vratiti u normalu, diskutabino je“, zaključio je Mujović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.