Milatović predložio pet ambasadora, čeka se stav Odbora za međunarodne odnose i iseljenike

0

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

Sjednice Odbora, na kojima će se raspravljati o kandidatima, zakazane su za 2. i 3. jul.

Milatović je od Odbora tražio mišljenje o Čedomiru Fuštiću, kandidatu za ambasadora Crne Gore u Mađarskoj, o Draganu Tufegdžiću, kandidatu za ambasadora u Sloveniji, Zoranu Miljaniću, kandidatu za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji.

Odbor bi trebalo da da mišljenje i na predlog da Branko Bulatović bude ambasador u Narodnoj republici Kini, kao i o predlogu da Đorđe Radulović bude ambasador – stalni predstavnik Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Samim Zakonom o vanjskim poslovima propisano je da predlog za postavljanje ambasadora donosi Vlada, na predlog šefa diplomatije.

Po dobijanju agremana države prijema i mišljenja Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore, predsjednik države ukazom postavlja ambasadora.

Za šefove misija pri međunarodnim organizacijama agreman nije potreban.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović reagovao je nedavno na izvještaje koji su objavljeni u medijima u kojima se pominje da Crna Gora još nema ambasadore u 27 zemalja, te da konsultacije Vlade i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića teku već mjesecima, bez konačnog rezultata.

Rekao je da MVP odgovorno i posvećeno pristupa popunjavanju diplomatske mreže i da Milatović „koliko sjutra“ može zatražiti mišljenje nadležnog skupštinskog odbora o onim kandidatima koji su dobili agremane i tako ubrzati postavljenje osam ambasadora, prenosi RTCG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.