Milatović: Odlukom o Pavličić potvrđeni stavovi stručne javnosti

0

Za unapređenje stanja vladavine prava u državi neophodno je da Vlada, ali i sve druge institucije, svoje djelovanje u cjelosti usklade sa zakonom, istakao je Milatović.

„Odlukom Upravnog suda o poništenju rješenja Vlade kojim je konstatovan prestanak mandata Zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentini Pavličić, potvrđeni su stavovi stručne javnosti izneseni prilikom donošenja predmetnog akta, a koji su nedvosmisleno ukazivali da će doći do ovakvog sudskog ishoda“, istakao je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Podsjećamo, Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat.

„Za unapređenje stanja vladavine prava u državi neophodno je da Vlada, ali i sve druge institucije, svoje djelovanje u cjelosti usklade sa zakonom, te da postoji jasan sistem odgovornosti za utvrđene nezakonitosti“, napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Podsjetimo, rješenjem Vlade Crne Gore, od 02. februara 2024. godine, Pavličić je prestao mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

„Ispitujući zakonitost rješenja Vlade Crne Gore, po tužbi Zastupnice kojoj je prestao mandat navedenim rješenjem, Upravni sud Crne Gore je našao da je isto nezakonito. Upravni sud je najprije utvrdio da je Vlada Crne Gore, prilikom donošenja pobijanog rješenja, povrijedila odredbu čl. 22 stav 7 Zakona o upravnom postupku („Službeni list Crne Gore“, br. 56/14, 20/15, 40/16, 37/17), s obzirom da u obrazloženju istognijesu navedeni jasni i potpuni razlozi koji bi ukazali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način, imajući u vidu da je u obrazloženju rješenja samo citiran predlog ministra pravde, koji je podnijet Vladi Crne Gore na osnovu člana 4 stav 2 i 3 i člana 16a stav 2 Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, uz konstataciju da je Vlada navedeni predlog razmotrila i prihvatila, te odlučila kao u dispozitivu rješenja“, kazali su iz Upravnog suda.

(portalanalitika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.