Mikavica: Nedovoljna priprema za sezonu, gostiju za sada manje nego lani

0

Predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica ističe da podaci o poslovanju u turizmu govore da je nešto manje gostiju, posebno u prvom kvartalu, te da se taj tren nastavio. Uzrok za to su djelimično lošije vremenske prilike, ali i odlazak Ukrajinaca koji su prošle godine značajno uticali na poslovanje. Kako dodaje, i dalje je veliki problem nedovoljna priprema za sezonu i nemogućnost države da bolje uveže sve segmente od kojih ova privredna grada umnogome zavisi.

Mikavica je naglasio da je sezona počela nešto lošije.

„Ukrajnici se vraćaju svojim domovina ili idu dalje ka Evropi i tu bilježimo značajan pad, takođe i kod Instituta „Dr Simo Milošević“ zbog izostanka Skandinavaca. Veliki pad bilježi i Ulcinj, jer najbrojniji gosti sa Kosova sada su dobili bezvizni režim i opredijelili su se za druge destinacije“, objašnjava Mikavica.

Podaci koje imaju odnose se na kolektivni smještaj i tu se bilježi dobra popunjenost, posebno u Herceg Novom i to za 12 odsto više nego prošle godine.

„Za razliku od njih generalno nismo se baš dobro pripremili. Mi smo sa drugim udruženjima vezanim za turizam, još u januaru pokrenuli aktivnosti da se krene u pripeme, sa preporukama šta nije bilo dobro i šta bi trebalo promijeniti. Nedostatak kadra i siva ekonomije su svakako dugogodišnji problemi. Bilo je komunikacije sa nadležnim ministarstvima i određenia digitalna rješena su već prezentovana i nadamo se da će neko od tih rješenja biti prihvaćeno, jer čak 86 miliona eura izgubimo kroz nenaplaćivanje boravišnih taksi i drugih djelatnosti koje su u sivoj zoni“, naglašava Mikavica.

Što se tiče radne snage, predsjednik Unije ističe da su uslovi poprilično popravljeni i po pitanju primanja i radnih sati i vremena za pauze i tu je promijenjen ambijent u odnosu na prethodni period.

„Ono što ljude iz regiona ne dovodi da rade kod nas je i dalje loš proces prijavljivanja. Elektronsko prijavljivanje je rješenje i to je glavi razlog zašto idu u okruženje, a ne kod nas“, navodi Mikavica.

Dodaje, da ono što je otežavajuće za sezonu je i određen broj gradilišta koja su i sada aktivna, a to tjera goste. Turističu ponudu, kaže treba uvezati sa drugim segmentima da bi bila uspješna i to što nema niskobudžetnih avio-prevoznika nije samo krivica Aerodroma Crne Gore.

„Turizam mora biti povezan sa trasportom, a kod nas je sve isparcelisano i Vlada mora da poveze te stvari da vidi šta je opšti interes da bi se došlo do dobrog rezultata. Odsustvo pripreme i ne vođenje prave politike u turizmu ne ohrabruje, za proširenje ponude u turizmu treba naći nove načine. Posebno su manifestacije bitne u privlačenju gostiju. Mi smo malo tržište da bi bili interesantni velikim brendovima, ali kongresni turizam je recimo jedan od načina. Potrebna je šira aktivnost Vlade i da se van sezone naprave olakšice da bi i u tim periodu neki hoteli mogli da posluju“, poručuje Mikavica.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.