Medojević: Za odavanje tajnih podataka odgovoran direktor ANB-a, a objektivnu odgovornost ima premijer

17

Piše: Nebojša Medojević

Za dekonspiraciju tajnih podataka strane države od strane ANB-a odgovoran je isključivo DIREKTOR. To je vrlo jasno definisano u Zakonu o ANB koji kaže:

 

Član 26

Direktor Agencije ima ovlašćenja da:

1) se stara o zaštiti podataka, sredstava, metoda i izvora podataka od neovlašćenog pristupa;

Imajući u vidi da direktor ANB-a za svoj rad i rad ANB-a odgovara Vladi Crne Gore, objektivnu odgovornost ima i Vlada i Premijer Krivokapić.

 

Član 25

Direktor Agencije je za svoj rad i rad Agencije odgovoran Vladi.

Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati.

 

Rad Agencije je bez suštinske kontrole jer Vlada još nije imenovala Generalnog Inspektora ANB-a , a Premijer javno traži hapšenje poslanika članova Odbora za odbranu i bezbjednost koji je Ustavom ovlašćen da obavlja civilnu demokratsku kontrolu vojske i službi bezbjednosti.

 

Nastavlja se opasna tendencija Vlade Krivokapića ka netransparentnom radu, diskrecionim odluka i ignorisanje mehanizama kontrole. Ministarstvo finansija veoma široko koristi mogućnost klasifikovanja dokumenata nekim stepenom tajnosti. Čak i za dokumenta koja po svojoj prirodi i sadržaju moraju biti javni i dostupni, kao što su Ugovori države sa investicionim bankama koje su bile aranžeri emisije državnih obveznica i sl.

 

Direktor Agencije ima direktnu odgovornost za curenje tajnih informacija stranih država, posebno jer je prethodno upozoren. Može se, dakle, govoriti ili o apsolutnom nepoznavanju načina funkcionisanja ANB-a i upravljanja tajnim podacima ili o namjeri da se nanese šteta i ANB-u i državi Crnoj Gori.

 

Nebitno o čemu se radi, Vukšić je po zakonu odgovaran za čuvanje tajnih podataka i rad Agencije i treba da odmah bude smijenjen, a tužilaštvo da otvori krivičnu istragu. Posebno imajući u vidu postojanja mogućih motiva za ovaj težak propust u radu, koji može da dovede do kompromitacije velikih međunarodnih operacija partnerskih službi.

 

17 Comments
 1. kuca komentariše

  Znaci agenit CIA mogu slobodno vrsljati Crnom gorom a kad to sazna predsjednik komisije za nacionalnu bezbednost prlamenta Cg to je odavanje tajni podataka?Jesmo li mi drzava uposte?

  31
  3
 2. Litijas komentariše

  Hapsi odmah.

  8
  8
  1. LipaLipa komentariše

   … direktor ANB. koliko ja znam. viski vunkciner. fronta. … nema na svijetu. tajne slube. kojoj ne cure podaci. najvecim najvise. … obicno cure podaci. ka to te slube oce. da iscure. … da li je to i u ovom slucaju. ne znam. no logicno. … medo. ima neki licni interes. mozemo svi prdpostaviti koji. … uvijek je sve prostije. nego sto izgleda. da kako. … no neka se vuce u rupu. debil bezobrazni. … aj’ zdravo. …

 3. TREPCA komentariše

  ZA SVE SU ONI TEBI KRIVI , JA NE ZNAM KAKO IMAS OBRAZA SVAKI DAN DA MALTRETIRAS OVAJ NAROD , BOLEST , MUKA , NEZAPOSLENOST A TI SVAKO JUTRO PO ISTOM TRAGU …

  25
  5
  1. Niki komentariše

   Za ovako stanje najvecu odgovor ost snosi sam medojevic njegovim konstantnim napadima na vladu davajuci vjetar u leđa ostacima bivseg rezima da se ovako bahato ponasaju

   21
   3
   1. kuca komentariše

    Decko, ajde oladi.

    7
    5
 4. kuca komentariše

  Tajni podaci da CIA ubice svrljaju po Cg? Jadna li si Cg.

  13
  1. Savan komentariše

   Medo naloži da se Zdravko uhapsi i vrati Duško i to odmah

   4
   1
 5. Dragan komentariše

  Na današnji dan ,samo je dužnost odati počast svim žrtvama zločinačke nato agresije na SRJ. Sve ostalo je…. Vječna im slava i hvala. Zlikovcima prezir,nikad zaborav,nikad oproštaj.

 6. Real komentariše

  Medeni,ono tebe nisu pratili?

  11
 7. Ico komentariše

  Osudi nato zlocin, danas je 24.3. Dan kad su ubijali, trovali, nas, potomstvo, gadjali voz pun putnika, ubili malu Milicu, osudi stradanje u Murinu. Kolko je umrlo ljudi od raka I leukemije kao posljedica tog gnusnog zlikovackog poduhvata evo 22 g. Tvoji saborci Andrija I Milan su osudili, evo doduse u oblandama I Demokrate I premijer. Cak on konkretno. Na opste iznenadjenje prijatno.

 8. NSD komentariše

  Umukni više kopile od kopileta!

  2
  2
  1. Dragan komentariše

   Uputi nas ko je kopile od kopileta? Član Nsd. Medo nije ,zadnji komentator je bio korektan. Nisi ti NSD ti si dps il neko ko mu pomaže da opstane

  2. Igor komentariše

   Uputio je udbas Medu spinujuci sa Nsd,

   2
   1
  3. Ivi komentariše

   Umukni makaronci kopiljavi, ti znaš ko je kopile i da mu je otac kopile. Može ti srat na glavu kolika, je veličina, za, tebe.

 9. Dragan Radovic komentariše

  Da meni ovo neko uputi, ozbiljno 2 vaspitna bi dobio ko god da je, potrudio bi se da ga nadjem. To bolestan I sam sa sobom u svadji um samo lanut moze😷 jos zloupotreba Nsd.

  2
  1
 10. Dragan komentariše

  Zna se ko je ovo uputio . Nije teška zagonetka . Niti teško otkriti iskulirajmo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.