Medojević poručio premijeru: Šta da radi 100.000 građana koji rade na crno, njih je država prevarila!

3

piše: Nebojša Medojević

Mjere Vlade za podršku privredi i građanima: Kako Savez Komunista sprovodi neoliberalnu dogmu u uslovima kraha. Sprdnja!!!

Šta da radi oko 100.000 radno aktivnih punoljetnih građana Crne Gore koji nijesu zvanično zaposleni, nijesu na Birou za nezaposlene, nijesu korisnici MOP, nijesu penzioneri, nijesu studenti.

To je ona armija ljudi koji rade na crno, čiste tuđe kuće, okopavaju bašte, popravljaju po kućama, rade neprijavljeni po građevinama, kafićima, restoranima, kladionicama, buticima, prodavnicama. Njima ništa. Nula. Zero. Null. Nolь.

Neka crknu od gladi. Ili od Vlade.

Pomoć se mora dodijeliti građanima koji zbog korone gube prohode, poslove, i ne mogu da plate rate kredita, zakup stana i hranu?

Pomoć treba da dobiju poslodavci da zadrže radna mjesta , tako što će država preuzeti isplatu redovnih stvarnih zarada ( a ne 70% bruto minimalne zarade – 231 eur) dok traje neproglašeno vanredno stanje!!

Sve kompanije koje isporučuju robu ili usluge u vezi kriznog programa Vlade ne smiju obračunavati PROFIT. Samo stvarne troškove. NEMA ZARAĐIVANJA NA RAČUN NESREĆE!!!

Sve firme koje dobiju od države sredstva za isplatu plate u toku vanrednog stanja moraju učestvovati u podršci stanovništvu i drugim akcijama Vlade (bez profita)- nabavke, gradnje, smještaj ljudi, usluge…. Moraju biti pod radnom obavezom!!!

Pomoć u hrani i higijenskim sredstvima mora biti dostupna svima identična ( kriterijum samo broj članova domaćinstva). Podjela se vrši preko BONOVA. (Ova podjela paketa aktivistima DPS je najednostavnije rečemo – BIJEDNA)

Samo za upoređenje, da vidite šta je Predjednik Tramp omogućio svojim građanima u okviru programa podrške.

Trampova mjera ekonomske pomoći

Isplata materijalne pomoći

• Rabati za oporavak za većinu poreskih obveznika, koji obezbjeđuju gotovinu odmah fizičkim licima i porodicama. Fizička lica kvalifikuju se za čekove od do 1.200$ i vjenčani parovi koji zajedno podnose zahtjeve kvalifikuju se za čekove od do 2.400$, sa dodatnih 500$ za svako dijete ispod 17 godina.

Penzijska štednja

• Omogućava fizičkim licima povlačenje sredstava zbog finansijskih poteškoća u iznosu od do 100.000$ iz kvalifikovanih penzijskih planova i sa pojedinačnih penzijskih računa bez kazne od deset posto za povlačenje. Povučeni iznosi moraju se vratiti u periodu od 3 godine.

Fizička lica koja trenutno imaju neizmireni kredit na osnovu njihovog penzijskog plana pri čemu penzija dospjeva od datuma donošenja Cares akta do 31. decembra 2020. godine, mogu odložiti svoje otplate kredita do jedne godine.

• Za penzionisana fizička lica, potrebna minimalna povlačenja ne primjenjuju se za 2020. godinu.

Odredbe za nezaposlenost

• Obezbjeđuje hitno povećanje u tradicionalnom osiguranju za slučaj nezaposlenosti od 600$ sedmično do 31. jula 2020. godine

• Kreira privremeni program pomoći u slučaju nezaposlenosti za vrijeme pandemije za one koji se tradicionalno ne kvalifikuju za kompenzaciju u slučaju nezaposlenosti, uključujući samo-zaposlene, nezavisne preduzetnike, i radnike u ekonomiji honorarnih poslova.
o Kvalifikovana fizička lica koja su negativno pogođena KOVIDOM-19 bi primala naknade jednake iznosu koji se obično obezbjeđuje na osnovu državnog zakona plus 600$ do 31. decembra 2020. godine.

• Kreira program kompenzacije u slučaju nezaposlenosti za vrijeme pandemije za obezbjeđenje dodatnih 13 sedmica primanja naknade za nezaposlene do 31. decembra 2020. godine za kvalifikovana fizička lica pošto državne naknade nijesu više dostupne.

Obrazovanje i briga o djeci

• Obezbjeđuje fleksibilna finansijska sredstva državama, lokalnim školskim okruzima i ustanovama visokog obrazovanja za pomoć školama, učenicima, nastavnicima i porodicama za rješavanje problema povezanih sa KOVIDOM-19.

• Daje privremenu materijalnu pomoć federalnim korisnicima studentskih kredita do 30. septembra 2020. godine.

• Obezbjeđuje državama 3,5 milijardi $ za brigu o djeci i grantove za ukupni razvoj za pomoć u brizi o djeci za porodice tokom vanredne situacije u području javnog zdravlja.

Hrana i ishrana

• Obezbjeđuje 25,6 milijardi $ dodatnih finansijskih sredstava za programe za pomoć u snabdijevanju hranom i ishranu tokom krize, uključujući određene programe za ishranu djece, Program za pomoć u dodatnoj ishrani i Hitni program za pomoć u snabdijevanju hranom.

Ko je kvalifikovan za ovu pomoć?

Svi američki stanovnici sa prilagođenim bruto prihodom ispod 75.000$ (112.500$ za glavu porodice i 150.000$ za vjenčane parove), koji ne zavise od drugog poreskog obveznika i imaju broj socijalnog osiguranja kvalifikovan za rad, kvalifikuju se za puni rabat od 1.200$ (2.400$ za vjenčane parove). Takođe se kvalifikuju za dodatnih 500$ po djetetu. Tipična porodica od četvoro se kvalifikuje za rabat za oporavak u iznosu od 3.400 $.

Djelovanje DPS Vlade je mnogo opasnije po zdravlje nacije i privrede nego #KOVID19

3 Comments
 1. Lange komentariše

  Dabogda im svima njima i njihovima za lkekove trebalo a nopo ogčo im

  7
  2
 2. Buka komentariše

  Gos n Guz…,Cestiti..Boze,Brizi da Narod ne Izvaraju…Supruga Clouse Hrane banku…Ha,ha,Uspjesan par Bracni…neki neodgovorni bi napisao,Lopovski..ne i ja…

  1
  6
 3. M P komentariše

  AJDE JOS MU I TO TREBA DA RAZMISLJA O STO HILJADA LJUDI, KOJI NAJVEROVATNIJE I NE GLASAJU dps.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.