Mladen Mikijelj

Marojević: Lideri smo u regionu što se tiče solarnih panela, ostvarili smo pozitivan rezultat, realizovali brojne projekte a nove započeli

0

Pozitivan poslovni rezultat, brojni realizovani i započeti projekti, kao i uspostavljanje poslovno – tehničke saradnje sa renomiranim kompanijama obilježili su prethodni period u kompaniji EPCG Solar gradnja, kazao je za Adria televiziju tehnički direktor Milutin Marojević.

Marojević navodi da je EPCG Solar gradnja u prva tri mjeseca tekuće godine ostvarila dobit od 150.000 eura. Dodaje da su do sada u potpunosti realizovani projekati 3000+ i 500+.

“Ugrađeno je oko 3.300 objekata ukupne instalisane snage 30 megavata. U ovoj godini otpočeli smo realizaciju projekta 5000+, već smo ugradili blizu sedam megavata, odnosno 700 korisnika”, dodaje on.

Pojašnjava da nakon prijave korisnika za ugradnju fotonaponskog sistema, Solar gradnja obilazi objekat korisnika, pregleda ga i analizira tehničke uslove, orijentaciju i stanje krovne konstrukcije i raspoloživu površinu za ugradnju sistema.

“U sastavu ekipe je i elektro-inženjer koji sagledava konekciju na distributivnoj mreži korisnika, da li je podzemno ili nadzemno napajanje, da li je sistem nulovan, da li je trofazno ili monofazno brojilo i, naravno, mjerimo uzemljenje na objektu. Ukoliko su svi parametri zadovoljeni – popuni se kontrolna lista od strane inženjera koji su izvršili obilazak”, naglašava Marojević.

Sljedeći korak je plan montaže i početak izgradnje.

“Taj sistem instalisane snage je proporcionalan prosječnom računu korisnika u posljednje tri godine, kako bi korisniku rata za otplatu bila u visini mjesečnog računa. Period otplate, u zavisnosti od sistema, kreće se od pet do devet godina”, pojašnjava.

Marojević ističe da je reakcija građana izuzetno pozitivna.

“Svi su prepoznali benefite ovog projekta. Građanin umjesto što plaća račun, plaća ratu za otplatu sistema, a nakon otplate sistem postaje vlasništvo korisnika”, napominje.

Navodi i da je, u cilju dalje poboljšanja kvaliteta i poslovanja, Solar gradnja potpisala niz ugovora o saradnji sa različitim kompanijama.

“U februaru smo potpisali ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa kompanijom iz Laktaša iz Republike Srpske, sa firmom „Kaldera“. To je renomirana kompanija, poznata u energetskom sektoru, inače zastupnik „Siemensa“, čuvene firme iz Njemačke. Naredne sedmice biće potpisan ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa ovlašćenim zastupnikom distributera čuvene kompanije Sharp iz Japana”, doadje.

Jedan od ciljeva Solar gradnje je i ubrzanje zelene tranzicije, odnosno okretanje ka ekološkim i održivim izvorima energije.

“To je nešto što se mora realizovati u narednom periodu. Crna Gora je ekološka država, pristupnica Evropskoj uniji, potpisnica zelene agende. Naredne godine moramo uraditi sve kako bi u pogon stavili što više objekata iz obnovljivih izvora energije, što se tiče vjetroelektrana, hidroelektrana i solarnih panela”, kaže Marojević.

Dodaje da pored projekta 5000+, EPCG Solar gradnja radi i na izgradnji fotonaponskih sistema na jezerima Vrtac, Slano i Krupac.

“Ti su projekti otpočeli i nadam se da će ove godine biti i realizovani… Izlazimo na finansijsko tržište, već smo prepoznati u regionu. Bili smo panelisti na samitu energetike u Trebinju i lideri smo što se tiče solarnih panela u regionu”, zaključuje on.

(Adria)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.