Lukašenko: Objavili su nam rat, ali Bjelorusija je dostojna

0

Uprkos svom skromnom mjestu na karti svijeta, Bjelorusija može sebi dozvoliti da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku, izjavio je predsjednik zemlje Aleksandar Lukašenko, prenosi bjeloruska državna agencija Belta.

Bjeloruski lider je na prijemu povodom proslave pravoslavne Nove godine podsjetio da je prije par godina u toj istoj sali svoje rezidencije upozoravao da će Bjelorusiju okušati da li je dostojna svoje nezavisnosti ili ne.

“Vrijeme nas je testiralo i dalo odgovor: dostojni smo. Doslovno su nam objavili rat 2020. godine. Rat nije bio pokrenut protiv predsjednika, državnih službenika, bezbjednosnih snaga, nego protiv jake države u cjelini, države koja uprkos svom skromnom mjestu na karti svijeta može dozvoliti sebi da vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku“, rekao je bjeloruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, prethodna godina natjerala je Bjeloruse da gledaju na svijet i svoje mjesto u njemu „široko otvorenih očiju“.

“Sa jedne strane, 2020. godina nam je stavila maske, a sa druge strane – sa pojedinaca ih je skinula. Bolje smo upoznali jedni druge. U nekoga smo se, nažalost, razočarali, a u nekome smo pronašli oslonac. Vidjeli smo Bjeloruse koji su u kritičnom istorijskom trenutku ostali vjerni časti i savjesti, što je u naše pragmatično doba posebno vrijedno“, istakao je Lukašenko.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.