Ljubav i moda

Ljubav i moda

Taman se htjedoh osvrnut na ove telefonske razgovore koje Dudule Zetski intenzivnije pušta, i sprda se, zavaljen u nekakvu fotelju u Londri dok o jadu zabavlja nekakvoga Nena. Iz poštene porodice, za sebe, veli Neno da je, i treba mu vjerovat, on ja „zajmio“ nekolike ‘iljadice tek. Navlači još neke, Dudule iskusno, dok pomenuti Neno gori. K'o vatra kod Čolića u pjesmi. K'o kumu kesa Neno gori, kad..

Bijah u nekoj od tiJA uvalica primorskiJA juče pa „zabodoh“ na radiju rtcg. Ne slušam ja to, potpuno saglasan s onom Roćenovom da su goveda iz njegovog Rasova bistrija no urednički tim rtcg. No kad zabodoh već, čuh da je skupština pa reko’ ajd’ da čujem o čemu divane. O presudi onim što su malo isprepadali onoga Ljuba, bez kontakta, ni u bazen ga gurnuli nijesu obučena.

A ima ona fotografija Ljubova kako se baškari u bazenu obučen a ošamućen nekako.. Slika govori 1000 riječi, davno se reklo. Neko veli da su ga bacili u isti, e ajd sad budi pametan, k'o Ljubo. Kako vele u Ulcinj „sam si pametan“. Elem, taman zabodoh trenutak kad riječ uze ona Vuković s beretkicom, i naglavkom nekim dovijeka. I ok, nemam ja ništa protiv nje personalno, simpatična mi je ČAK ta omladinka dps-a u skupĆini.

Ni o njenom komentarisanju presude tim atakerima na lik i djelo toga Ljuba ( Ljubo od Ljubomir? ) ne bih. Protiv njenog novogovora imam, nasmije me nerijetko taj nakaradni novogovor, taj jezik nepoznat izvornim Crnogorcima i Srbima raslim u Crnoj Gori. Ali ni to nije neka tema za rabljenje, no reče ona da su je, parafrazirano „rabili“ po nekim portalima ( prosrpskim ) pa se prepoznah, jer sam je pomenuo par puta, ne nju konkretno nego tu njenu priču pretvarao u ironiju pa pretakao u štivo.

Kako i ne bih kad ona stalno pominje nekakvo „đetinjstvo“ nama koji smo imali djetinjstvo?! I, časti mi moje a istine radi, jednom mi je Mićo Đukanović tad rekao „nemoj Sašo molim te, nije ona loša.. neka je ..“ smijući se dobronamjerno. A kako neću moj Milutine kad je ona jurišnica, bojovnica, ovoga nakaradnog novogovora?! I meni je simpatična, da pričamo istim jezikom možda bih je udostojio dijaloga.. Tim prije što je evidentno da ona, liše toga novogovora, mnogo polaže na pismenost. Pa mi se onda namjesti Medojević, neđe kod Petrovca, kad reče za tužioca da je nepismen.

Dakle, ima nastavnica, montenegrinska beretkica, materijala da uči njih masu, u toj udruzi u kojoj divane. Da ih opismeni, da im daje časove, gratis. Na zadovoljstvo zajednice, što više pismenijih to bolje, što više nepismenijih to veća muka. I zaista, kad Dudule Zetski kaže Bokanu da je nepismen, ima Bokan pravo kad odgovori da je to njegova stvar.

Kaže čo'jek pošteno, da je krenuo s livade, i da je uspio u biznisu, a to što je pismen ili nepismen je njegovo. Ima Bokan pravo, ovo je region đe su nepismeni srećni, teško pismenima, ali .. neko ko je pozicioniran kao taj koga je pomenuo Medojević prosto mora bit ne elementarno pismen, nego prepismen!

I vispren! Lako je bit budala i slijepi poslušnik koji bi uradio sve za benefit, ali.. polakote, ljuđi.. treba bit pismen i pametan za određene funkcije, to je prosto nužno! A polakote i taj tempo lagani, to kad se ode u selo, pa ispred trafike sa zemljacima, polakote „cevčite“ pivo, ali u javnim nastupima se mora bit u regulama elementarne pismenosti.

Ili ne treba mrdat iz sela! Jer se šalje poruka najnepismenijim da mogu da obnašaju bilo koju funkciju, samo ako su slijepi poslušnici! Fakat je da se u Crnoj Gori nije polagalo mnogo na obrazovanje, na vaspitanje još manje, ali elementarni je red da određene funkcije pokriva neko ko je u posjedu pismenosti. Cijenim da i drugarica prosvetiteljka s beretkicom dijeli stav. Jer, stav je bitan.. pa makar se ticao i modnih detalja. Prosto, ljubav i moda.

Saša Dr.Đurović

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *