Lekić: Grliću Radmanu je trebalo adekvatno odgovoriti, njegovo ponašanje na tlu Crne Gore je bez presedana u diplomatskoj praksi

0

Komentarišući poslednju izajvu hrvatskog šefa Gordana Grlića Radmana, predsjednik DEMOS-a i bivši diplomata Miodrag Lekić ocijenio je neprihvatljivim sve izjave iz regiona koje se saopštavaju s visine i s nipodaštavanjem prema Crnoj Gori.

Iako želi razvijanje dobrih i ravnopravnih odnosa sa Republikom Hrvatskom. Lekić smatra da hrvatskom ministru čije izjave asociraju na kaznene prijetnji treba kulturno, ali ipak otvorenije odgovoriti, pa i podsjećanjem na diplomatske norme.

– Ne pretendujem da podučavam nikoga, pa ni crnogorske institucije, već iznosim svoje mišljenje. Kada kažem adekvatnije, mislim primarno zbog crnogorskih građana i crnogorske države. Ali i zbog hrvatske javnosti, koja će nas zbog naše adekvatne, dakle dostojanstvene reakcije, više cijeniti – istakao je Lekić u intervjuu za Dan.

Naglašava da se primarna bizarnost se ogleda u činjenici da Grlić Radman svoje vrlo komotne i problematične izjave o prilikama u Crnoj Gori daje upravo sa crnogorske teritorije, konkretno iz Boke Kotorske.

– Tako je, opet diplomatski djelujući iz Boke Kotorske, javno odlučivao s kojim će crnogorskim ministrom razgovarati, a sa kojim neće. Za ovog drugog je obrazložio da otkazuje susret zbog intervjua koji je crnogorski ministar dao domaćim, crnogorskim medijima. Stvarno bez presedana u diplomatskoj praksi – naveo je Lekić i dodao:

– Spolja ne bi ovako „mlatilo“ po Crnoj Gori da je ona iznutra stabilnija, u državno-institucionalnom i vrijedosnom smislu. Sastavni dio neprihvatljive prakse jesu i posjete visokih državnih predstavnika iz regiona, ali ne, makar za početak, institucionalnom centru crnogorske države, nego direktno i isljučivo opštinama u kojima žive njima bliski sunarodnici, a zapravo građani ove države – podvukao je Lekić.

Zašto bi nacistički logor Jasenovac trebalo da bude izuzet od usvajanja

Lekić je ocijenio da rezolucije o genocidu, pa i onim genocidima van Crne Gore, predstavljaju visok rizik za trajanje crnogorske vlade.

– Što mnogo govori o nekom poremećaju i paradoksalnom položaju Crne Gore. Ne ulazeći sada u temu otvorene sezone usvajanja rezolucija o teškim temama balkanske istorije, dakle imajući rezerve prema bilansima svega toga, ne vidim da bi nacistički logor Jasenovac trebalo da bude izuzet. Najmanje zato što nam je to neko javio ili čak zaprijetio – poručio je Lekić.

Vlastoljubivi šarlatani i prevaranti kompromitovali 30. avgust

Prema njegovom mišljenju, pobjeda od 30. avgusta 2020. godine je vrlo brzo kompromitovana.

– Prije svega zbog nedoraslih osoba, nerijetko vlastoljubivih šarlatana i prevaranata, koji su, kako se to sada vidi i u aplikacijama, na krajnje problematičan način lansirani u vrh države. I bez trunke stida, za kratko vrijeme, umjesto ozbiljnih demontaže prethodnog sistema, sklapali su savez sa DPS-om – konstatovao je Lekić.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.