Lakušić: Institucije ne rade svoj posao; Pljačka na obali Morače je nastavljena!

0

Pljačka na obali Morače je nastavjena, kazao je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda – Crnogorsko primorje – Zoran Lakušić, uz ocjenu da institucije ne rade svoj posao.

Lakušić je naveo da je tokom prošle godine „šljunkarska mafija“ u dobrom dijelu zaustavljena, odlučnom reakcijom Vlade, nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i Regionanog vodovoda.

Ipak, kako je naveo, i dalje je prisutna nelagalna eksploatacija pijeska i šljunka, u posljednjih nekoliko mjeseci.

„To ukazuje da je krajnji rezultat ovog opšteg društvenog stanja taj da se pljačka na obali Morače nastavila i da institucije ne rade svoj posao. Veoma sam razočaran nedostatkom podrške i efikasnih institucija u borbi protiv pljačke prirodnih resursa, korupcije ili nepoštovanje zakona“, kazao je Lakušić.

Kazao je i da se pokazalo „da ovaj tip borbe nije dugoročno održiv i da dok god ne dobijemo institucije oslobođene od korupcije, ali i podržane sredstvima da se bore protiv ovog kriminala stvari će se vraćati na isto“.

„Bitka za zaštitu prirode i borba protiv eko kriminala uvijek su teške, ali je bitno istrajati i boriti se za ono u šta vjerujete. Potrebno je da se pritisak i javna svijest o ovim pitanjima i dalje održava, kako bi se osiguralo da institucije budu odgovorne i djelotvorne. Nažalost, takve situacije u kojima se konfiskovana i zapečaćena oprema ponovo koristi i pljačka nastavlja mogu biti posledica nedostatka efikasnog sprovođenja zakona, korupcije ili nedovoljne volje vlasti da se suprotstavi kriminalnim aktivnostima. U mnogim slučajevima, uspostavljanje novih zakona može biti korak u pravom smjeru, ali njihova primjena i sprovođenje mogu biti složeni i zahtijevati vrijeme“, naveo je Lakušić.

Što se tiče uticaja na izdašnost vodoizvorišta Bolje Sestre, napominje da je akcijom zaustavljanja eksploatacije šljunka i pijeska, povećana izdašnost vodoizvorišta, kao i da je nastavkom mjerenja i naučnih istraživanja, konstatovano da nema više pada izdašnosti.

„To je ohrabruje da istrajemo u našoj namjeri da u skladu sa zakonom štitimo zone sanitarne zaštite izvorišta a time i njegovu izdašnost i kvalitet vode“, kazao je Lakušić.

Ukoliko se nelagalna eksploatacija pijeska i šljunka nastavi i ukoliko se u potpunosti ne zabrani odlaganje otpada u koritu rijeke Morače, posebno u užoj – II zoni sanitarne zaštite, upozorava direktor Regionlanog vodovoda, to može uticati na smanjenje kvaliteta vode u vodoizvorištu, kao i do daljeg smanjenja njegove izdašnosti.

„Stoga je važno da se nastave mjere zaštite i očuvanja vodoizvorišta Bolje Sestre. Regionalni vodovod neće posustati u svojoj misiji da ga sačuva i obnovi, da mu vrati njegovu punu snagu kakvu je imao davne 2010. godine kada je izabrano za napajanje žednog crnogorskog primorja“ – zaključio je Lakušić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.