Kritičan trenutak za Kosovo: Vrijeme je da se uključe institucije i – narod

4

Kosovsko pitanje je došlo na dnevni red nekih koji imaju interes da se to reši na način koji se ne poklapa sa državnim i nacionalnim interesima Srbije. Sasvim je primjereno da predsjednik Aleksandar Vučić koji praktično i vodi pregovore, a koji ima u vidu cijelu priču, uključi u proces institucije i cjelokupan narod da znamo gdje smo i na čemu smo.

Ovako za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević komentariše najavu održavanja sjednice Skupštine Srbije 22. juna o Kosovu i Metohiji koju je najavio predsjednik Srbije.

Naš sagovornik kaže da je po prirodi stvari pitanje Kosmeta na dnevnom redu kod nas i u unutrašnjoj politici.

„Mislim da se stvar lomi i da je upravo zbog toga ovo trenutak kad predsjednik države treba da se obrati poslanicima u Parlamentu, jer mi svi treba, na neki način, da počnemo da učestvujemo u toj priči,“ rekao je on.

Na pitanje, zašto je ovo obraćanje drugačije od onih svih prethodnih, Milivojević kaže da ima veću težinu, jer se u institucionalnom smislu direktno angažuju svi relevantni faktori u zemlji, a prije svega misli na Parlament.

„Mi ulazimo u fazu kada je neophodno da sve institucije koje podrazumijevaju državu, budu u ovo direktno uključene zato što se Srbija suočava sa pritiscima i ulazimo u fazu kada postoje interesi da se to riješi brzo na način koji ne odgovara našim strateškim i državnim interesima. Dakle, stvar se sada lomi oko toga da mi priznamo kosovsku nezavisnost po svaku cijenu,“ rekao je naš sagovornik.
On precizira da više ne može da se govori o uslovljavanju evrointegracijama, već direktno o Kosovu i Metohiji. Dovode se u pitanje naši odnosi sa Zapadom, dodaje Milivojević, i upozorava da ćemo naprosto biti suočeni sa novom fazom i novom vrstom pritisaka koji su vezani za to pitanje.

„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumijeva i politički sistem i institucije ove države“, rekao je naš sagovornik.

Podsjetimo, predsjednik Srbije je rekao da će 22. juna biti održana sjednica Skupštine Srbije na kojoj će „podrobno, detaljno i temeljno“ govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu.

On je nakon poslednjeg sastanka u Briselu sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je „u Briselu djelovalo kao da Priština želi da opstruira dijalog i da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji“.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da vode računa „da se ne dogode bilo kakvi incidenti, koji bi mogli da ugroze mir ili stabilnost u cijelom regionu“.

(Sputnjik)

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Nije ni najmanje. Dok je blesavi Kutija a ovdje blesavo Bečića Srbima ne prijeti velika opasnost.

  1
  1
 2. NIKO99 komentariše

  Hvala bogu da su počeli da razmišljaju mozgom. Ipak, moraju se vratiti Ustavnosti. Predsjednik Republike ne može da podnosi izvještaj Skupštini jer ga Skupština nije ovalstila da vrši pregovore. Ovaj je to radio nelegalno i protivustavno ta njegovi izvještaji ne mogu biti uzeti na razmatranje. Skupština, to jeste građani, moraju da na predlog vlade izaberu pregovarača koji će odgovarati za sve radnje skupštini i građanima i koji će podnositi izvještaje na razmatranje a kojega će skupština moći u potpunosti kontrolisati i smjeniti kao pregovarača ako ustanovi da njegove aktivnosti tokom pregovora ne donose rezultate u skladu sa očekivanjima građana.

 3. LipaLipa komentariše

  … NIKO99, … ova inicijativa bi imala smisa, mozda i dala neki rezultat, … kada bi Srbija imala autonomne institucije, skupstinu, sudstvo (US) i sl. … ovako ovo vise lici na “razgovor” ludog sa samim sobom, … u skupstini Srbieje skoro 90% sns i sateliti, ostalo manjine, manje vise, … no je pravo pitanje sto radila Vlada Srrbije, koja jedina Ustavom, ovlastena da pregovara oko KiM, … u Srbiji je jedan “covek” uztpirao sve grane vlasti, … ma uzrpirao je on i SPC, u Srbiji postoi samo “njegova” volja, … njega podzava oko 20% ukupnih glasaca, toliko pokrade (dominion i sl), ostali (60%) apstiniraju, … sigurno je da to nece moci dugo, posebno kad u pitanju ovi koi apstiniraju, … aj’ zdravo, …

  1
  2
 4. NIKO99 komentariše

  Pozdrav Lipa, pa tako je, nije jasno zbog čega je Aleksandrav Vučić uzurpirao toliko vlast a zbog čega su svi pristali da se odreknu svojih obaveza i prava. U suštini Predsjednik Republike ima veoma odgovronu funkciju itiče se koroordinisanja službi bezbjednosti. Čitava zbrka u Srbiji oko organizovanog kriminala i krupcije se dogudio jer Predsjednik Republike nije radio svoj posao a bavio se vime što nije njegov posao. Dok se on bavio pregovorima o Kosovu i putovao u Brsel dotele se po Srbiji širio klan narko dilera i ko zna što još. Vjerovatno da je ovim kriminalcima i odgovaralo da Predsjednik nije kod kuće pa su sa svih strana klicali Velikom Vođi kako bi ga održavali na pogrešnom putu. Tu su i razne strane službe koje su korumpirale i ovaladale Intelektualnim Krugovima u Srbiji kojima je bio posao da upozoravaju ako dođe do nepoštovanja ustavnosti i normalnog funkcionisanja drćave. Moramo reću da u Srbiji Intelektualni Krugovi nikada nisu imali pravu Autonomiju i da su uvjek služile interesima mnogima ali najmanje sopstvenim građanima. U Građanskoj državi, svaki onaj građanin koji plaća porez i takse državi, tim novcem kupuje pravo da učestvuje u vlasti i donošenju odluka. Stoga je Skupština najviše tjelo vlasti i ono odlučuje o pravcu kojim će se društvo kretati. Vlada samo izvršava ono što Skupština kaže da treba da se radi. Predsjednik republike ne smije da se eksponira u javnosti jer je on osoba koja ima ulogu ujedinitelja svih građana. Ako stalno izlazi u javnost i svađa se sa opozicijom ili neistomišlenisima, onda on ne razumije što je njegov posao i radi sve pogrešno. Predsjednik je planina koja svojim prissustvom podržava jedinstvo društva. On ne treba ništa da kaže, njegovo prisustvo govori sve. Naravno daleko smo mi od racionalne i razumne politike. Mnogi koji se bave politikom neznaju ni ono što djeca u osnovnoj školi znaju. Mnogi završe fakultet a kasnije se ispostavi da ništa na fakultetu nisu naučili. Zašto je to tako nebih znao reći ali je jasno da nešto ne štima u tim institucijama kojima je posao da se bave prosvjetljenjem građana.

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.