Kremlj: Putin i Zelenski razgovarali o ukrajinskom sukobu

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov novi ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su o sukobu na istoku Ukrajine u prvom telefonskom razgovoru, saopštio je danas Kremlj.

Oni su razgovarali o pitanjima vezanim za rješenje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkom radu na vraćanju zatvorenika dvije strane, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenose ruske agencije.

Novi ukrajinski šef države, izabran u aprilu, predložio je u ponedjeljak sastanak sa Putinom u nastojanju da se riješi kriza između dvije zemlje. On je predložio razgovor u kome bi učestvovali i vođe SAD i Velike Britanije.

Peskov je dodao da su dva zvaničnika razgovarala o mogućnosti nastavljanja kontakta u obliku formata Normandije. Taj diplomatski format od 2014. okuplja predstavnike Pariza, Moskve, Kijeva i Berlina oko pitanja rata u Ukrajini.

Kako prenose ruski mediji, ruski predsjednik je danas rekao da nikad nije odbio predložene formate, uključujući moguće proširenje razgovora na predstavnike drugih zemalja.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su vrlo napeti od proevropske pobune u Ukrajini u zimu 2013-2014. koja je dovela do pada i bekstva u Rusiju tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Poslije dolaska prozapadnih snaga na vlast uslijedilo je rusko pripajanje Krima i izbio je rat između ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine, u kome je do sada poginulo gotovo 13.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što Moskva demantuje.

Sporazumima iz Minska koji su potpisani 2015. godine uz posredovanje Njemačke i Francuske omogućeno je znatno smirivanje sukoba, ali povremeno i dalje izbija nasilje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.