Kovačević: Ujedinjuju se snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji

0

Očigledno je da je pred Republikom Srpskom novi talas pritisaka i da se nalazimo u periodu kad se ujedinjuju sve one snage koje smatraju da Republika Srpska ne treba da postoji, kaže za Sputnjik Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika za unutrašnja politička pitanja i portparol SNSD-a.

Ovo je Kovačevićev odgovor na potencijalni plan Amerike na čelu sa Bajdenovom administracijom, o kome je profesor dr Srđa Trifković govorio u tekstu „Bajden vraća agendu devedesetih: Preče im ukidanje Srpske, nego nezavisno Kosovo“.

Republika Srpska je, napominje naš sagovornik, međunarodno potvrđena međunarodnim mirovnim sporazuma 1995. godine u Dejtonu.

Dakle, ustavna struktura BiH, samim tim i status Republike Srpske, može se mijenjati isključivo dogovorom suverenih faktora u BiH — RS, Federacije i tri konstitutivna naroda, ili novim dogovorom na međunarodnom nivou, za šta smatra da ne postoji konsenzus, ističe on.

Kovačević podsjeća da je i u američkom Kongresu bilo riječi o planu za ukidanje Srpske, ali napominje da su ljudi koji su o tome govorili kao o planu Bajdenove administracije bošnjački lobisti, koji su, kako kaže, na platnom spisku bošnjačkog političkog Sarajeva.

„Ipak, vjerujemo da SAD neće imati Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta u narednom periodu, pa ni BiH. Da li će se baviti pojačano BIH — sigurno hoće. Ali da će baš biti spremni da se vojno angažuju, za to ne postoji nikakav razlog“, uvjeren je naš sagovornik.

Kovačević takođe ističe da Republika Srpska ni na koji način ne krši zakon niti Ustav BiH, već je naprotiv zaštitnik dejtonske mirovne strukture u BiH.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.