Koprivica: NKT svojim nesuvislim formulacijama i dalje zbunjuje narod

1

piše: prof.dr Dragan Koprivica

Kao profesor univerziteta i književnik, bez politizacije pitanja, upućujem javni protest zbog „čitljivosti“ naredbi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, koje svojim nesuvislim formulacijama i dalje zbunjuje narod.

Zato apelujem da u sastav NKT pod hitno uđe bar jedan profesor jezika, koji bi redigovao izjave tog tijela. A s njim i profesor logike, da zajedničkim naporima dovode saopštenja NKT-a na nivo pojmljivosti i za obične građane, a takvih nas je u Crnoj Gori ponajviše.

Nakon epohalnih formulacija direktora KCCG, dr Jevta Erakovića, o držanju nekakve „socijalne distance“ (možda je upravo posle mog reagovanja NKT uvelo bolju formulaciju „fizička distanca“, a izgleda da je i dalje problem reći: „Građani, držite rastojanje, jedni od drugih, dva metra!“), uslijedio je i novi biser direktora KCCG. “Narodskim” rječnikom je istakao da je „stigmatizacija besmislena“.

A odmah posle tih njegovih bisera uslijedio je i novi alogizam, istina, nepotpisan i neautorizovan, vjerovatno kolektivno sročen. U istom zbunjujućem tonu NKT je izdalo najnoviju naredbu da se zabranjuje, citiram: „prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica“.

Lično sam pitao više građana, koji su mi smjesta odgovorili da to znači da se, na primjer, na glavnom gradskom trgu u Podgorici, kao javnoj površini, smije nalaziti samo jedno lice od ujutro do uveče. Ali, naravno, to možda i nije baš tako, nego je to posljedica konfuzne sadržine naredbe NKT-a, koje je od samih početaka u priličnom nezboru s logikom.

U znak potvrde toga je i to da sam pitao neke građane da li ta „fino“ pojmljiva, najnovija naredba NKT može značiti i da građani mogu biti prisutni po gradu do uveče, ali da se ne smije šetati udvoje, utroje, to jest, da se mora ići pojedinačno gradom, moji „pacijenti“, koje sam tako testirao na pandemiju alogizama NKT-a, u čudu su rekli da bi se naredba mogla čak i tako protumačiti.

Zato ostajem pri predlogu da NKT angažuje po jednog profesora jezika i logike, koji bi uparili svoja znanja, i pomogli da se naredbe eksperata približe običnim ljudima, da se ne gleda u pasulj šta je NKT htjelo da kaže. Naravno, ta dva profesora to od jutros ne smiju razmatrati šetajući po gradu udvoje.

Uglavnom, ko ne umije da protolkuje konfuzne naredbe NKT, nek se nada policijskoj sireni, i da mu sud iz džepa istrese i to malo para što ima.
​NKT mora voditi računa o svom dignitetu i putem komunikacije sa javnošću, a ne da izaziva humorističko-satirične komentare građana, koji time brane svoju zdravu svijest od bizarnih dvosmislica. Tako je neko pitao, ako je već pecanje zabranjeno, a građevinski radnici mogu da se voze po trideset njih, gusto zbijeni u autobusu, da li taj građanin onda može da obuče građevinsko odijelo, pa s maskom na licu da peca ribu na javnoj rječnoj površini.

Kao profesor koji se bavi pedagoškim radom, i koji se ne vrijeđa kad ga studenti pokoji put pitaju „šta je određenom formulacijom htio da kaže“, predlažem NKT-u da takođe korektno prihvati ove dobronamjerne sugestije, i konačno povede računa da ne zapada u već redovne greške.

Jer se NKT ne obraća nekolicini studenata, nego populaciji od preko šeststo hiljada građana. Zato NKT, u vremenu maski, ne treba još i svoje naredbe dodatno da maskira kao utuk na utuk.

Negdje je i Srđan Milić dobro reagovao dajući ocjenu da NKT nastoji da objasni građanima ono što samom NKT-u nije jasno. A na društvenim mrežama se množe šaljivi komentari. Zato je vakat da NKT konačno formuliše svoja saopštenja tako da ih cio svijet razumije. A to u današnjem vremenu krize, pa i svih napora samog NKT-a, nije mnogo.

Uostalom, u vremenu maski, ne mora još i maskirati svoja saopštenja. Jer direktne posljedice po građane mogu biti u vidu povećih novčanih i zatvorskih kazni, što i nije prijatno. A riječi, kao riječi, nijesu one baš krompir, pa da se u saopštenja trpaju i pakuju bez reda.

1 Comment
  1. Немања komentariše

    Uvaženi profesor Koprivica kaže: ”Zato je vakat da NKT konačno formuliše svoja saopštenja tako da ih cio svijet razumije.” Da li to znači da treba da govore srpskim jezikom?

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.