Konjević Krivokapiću: Nijesu poslanici odali tajne podatke, ne može se lažima sakriti istina

18

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević poručio je premijeru Zdravku Krivokapiću da je laž njegova današnja izjava – da su poslanici odali tajne podatke.

“Žao mi je gdine Krivokapiću, poštujući prije svega vaše godine i akademsko zvanje, ali nema drugog načina niti riječi da Vam odgovorim osim da je Vaša današnja izjava – prosto laž. A evo i zašto. Nijesu poslanici odali tajne podatke nego obavijestili javnost da je vaš direktor ANB dostavio tajne podatke kojima poslanici ne smiju da pristupe po Zakonu. Da je prekršio Zakon pokušao je da se ispravi u 20 minutu sjednice kada je poslao službenika da se taj ‘dokument’ zamijeni. Ali bilo je, nažalost, kasno. ‘Dokument’ koji vrvi od podataka koji se odnose na jednu obavještajnu agenciju jedne države članice NATO”, kazao je Konjević.

On je reagovao nakon što je Krivokapić ranije danas pozvao tužilaštvo da procesuira poslanike, abolirajući krivice vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

“Zakon o tajnosti podataka član 26 stav 2 i 4 jasno kažu da se pristup tajnim podacima omogućava u srazmjeru potrebnim za vršenje njihovih funkcija i da se tajni podaci drugih država ili međunarodnih organizacija ne mogu dostavljati nikome osim trojice predsjednika. I to vaš direktor dobro zna jer je na prethodnoj sjednici 10. marta na moje pitanje odgovorio da ne može da mi da odgovor na moje pitanje, jer se radi o podatku druge agencije i da kao poslanik na to nemam pravo po Zakonu. Takođe, na sjednici 10. marta mu ukazujem da ne dostavlja podatke, imena operativaca, trećih lica i slično, jer to nije profesionalni standard. Taj odgovor i moja kritika postoje snimljeni jer se zatvorene sjednice snimaju, a snimci čuvaju. Dakle, nije neznanje nego namjera da se naruši ugled ANB i države dostavljanjem ad literam ‘dokumenta’ sa sve potpisima. Ne znate Vi to nažalost, kao i mnoge druge stvari, da se podaci partnerske agencije ne mogu dostavljati čak ni drugim agencijama, a kamoli trećim licima bez saglasnosti te obavještajne agencije. Ti podaci su ‘vlasništvo’ te agencije odnosno države. Ali nudim vam jednostavno rješenje. Skinite oznaku tajnosti sa tog ‘dokumenta’ ili pokažite saglasnost da se podaci iz predmetnog ‘dokumenta’ mogu dostavljati trećim stranama. Ako vi govorite istinu ja ću podnijeti ostavku na funkciju poslanika, a ako ja budem u pravu red je da Vi podnesete ostavku”, kazao je on.

Podsjetio je Krivokapića i na to da je njegov potpredsjednik, Dritan Abazović, “inače koordinator službi bezbjednosti nakon sjednice Odbora, prije dva dana, izjavio da je Vukšić ‘napravio propust odavanjem tajnih podataka’.

“Ne prijetite tužilaštvom poslanicima, jer pokazujete da ne razumijete šta je parlamentarna demokratija. Poslanici po Ustavu i zakonu, ako nijeste znali vrše kontrolu i nadzor, nad radom ANB. Dakle, naša upozorenja i sumnje da je počinjeno krivično djelo i kršenje zakona o tajnosti podataka je naš posao i dužnost na koji nas obavezuje Ustav i Zakon o parlamentarnom nadzoru sektora bezbjednosti. Pokazujete, nažalost, i kako vidite ulogu tužilaštva kao samostalnog organa. Da vam može biti Vi biste davali naloge tužilaštvu umjesto da smijenite VD direktora Vukšića, što vam je nadležnost, i pokušate da umanjite barem malo ogromnu kompromitaciju Agencije i države pred NATO partnerima. Šta o Vašem viđenju tužilaštva kažu međunarodni partneri jasno Vam je iz mišljenja Venecijanske komisije. Na kraju, kao što se vjerom ne mogu pomjerati brda, kao što se vjerom ne može liječiti korona, predsjedniče Vlade ne može se lažima sakriti istina. Ima tu još nekoliko važnih detalja, ali o tome ćemo drugi put”, zaključio je Konjević.
Socijaldemorkatska partijaSDPRaško KonjevićVlada Crne Gore

18 Comments
 1. Realan komentariše

  MOZE LI BITI DA JE VUKSICU NEKO OD SARADNIKA UVALIO POGRESAN MATERIJAL KOJI JE OBJELODANIO NEZAKONITO. AKO NIJE TO ONDA JE TO NAMJERNO ON SAM URADIO SA NANESE STETU DRZAVI.SVAKAKO AKO OVO NE DOBIJE SVOJ EPILOG NEKAKO SE AFERE OVOJ VLASTI GOMILAJU 10 PUTA BRZE NEGO PROSLOJ.

  4
  33
 2. bitak komentariše

  Ovdje je sve postavljeno na glavu.Sustinsko pitanje KONJEVICU za sve bi trebalo da bude:Kako je moguce da najvisi predstavnici NARODA ,IZ SKUPSTINSKOG ODBORA ZA BEZBJEDNOST ,NE SMIJU DA ZNAJU KO VRSLJA PO NASOJ ZEMLJI.Ako to MORA da bude tajna CAK i za njih o KAKVOM SUVERENITETU MI PRICAMO.Zna li iko u ovom provizorijumu kakva je MOC americkog kongresa i njegovog KOMITETA ZA BEZBJEDNOST.Toliko o nezavisnoj ,suverenoj cg.

  48
  2
 3. Ivi komentariše

  To nas uopšte ne interesuje, ako nije sposoban da radi taj posao neka ide. Možda je dobar advokat. Šta ćemo ako vojska zatvori granice, šverca nema, treba li mi ovdje da, trpimo te ludake kavačani škaljrce i ne znam kako se zovu više. Gotovo. Ko neće da, nosi promjene nek se miče bre.

  3
  27
 4. bajo. komentariše

  Jaka stvar…Ko to CG povjerava podatke ? A ti bosncino neotesana bolje da cutis.Koliko si bistar svi to vide.

  31
  1
  1. Igor komentariše

   Pssss, kerberu, te si sla krvnike da narod truju I biju , I masakriraju Gojka, Nikolu, Mija I narod slobodni 2015. A tek ti se afera vezana za kladionice sprema. Miran ispod cenzusa. Psssssssss

   17
   1
 5. Savan komentariše

  Śedi pljako jedna, nego ti vidi koliko su se prčevita Draginja i njen muž ugradili, sta kaže Neno patak moj Konjeviću, koliko im je dao para Knežević. Kriminalna ste vi partija

  34
  1
 6. Real komentariše

  Raško .šta bi sa Durbinom?Ne drami. Buku pilagodi 2.8%.Preko toga je što bi Draginja rekla je”prčenje”

  30
  1
 7. CrnoGorac komentariše

  Raško, ti si twirovao. Velika si ništaroba!

  15
  1
 8. kuca komentariše

  Nisi ni ti 2015.g. poslao batinase na narod andjelcicu!?

  20
  1
 9. Radnik komentariše

  Ja mislim da cenzus treba da bude minimum 10 posto kao u nekim zemljama da se ocistimo od reketasa ,pa SDP BS i SD su vise izreketirali DPS nego ijedna mafijaska organizacija nek9g u svijetu i mislim svo zlo koje je dolazilo iz ruku DPS 70% je bilo iz kuhinje ove tri stranke ,kao sto danas Medojevic ,ne damo niksic URA reketiraju sadasnju vladu ,dok god ne bude cenzus 10 % nema srece jer ovi jastrebovi poput Konjevica,Brajovica,Medojevica,Radovicke ,Rakcevica i Vijesti nikad srece dok ove ostrascene nacionaliste sa bilo koje strane zar je SDP i SD partije socijalne demokratije kakvi ovo du najvece nacionalisticke i sovinisticke stranke

  12
  2
  1. kuca komentariše

   A sta je to Medojevic kriv?Od pocetka ukazuje na ono sto se pokazalo tacno i non stop je pljuvan od strane Zdravkovih i Abazovicevih botova i to za istinu,jeste da i on zna pretjerati ali ja kao Srbin vise vjerujem Medojevicu kao Crnogorcu nego mnogim politickum Srbima u Crnoj gori .Jedino sto mu ne mogu oprostiti je podrska DPS-u oko ustava no svaki DonKihot naleti na svoju vjetrenjacu.

 10. Viko komentariše

  Gospodine Konjevicu,
  koliko ste u pravu i koliko vas narod podrzava u vasim namjerama vidjeli ste u Niksicu pa se sada primirite.

  10
  2
 11. Andrija2010 komentariše

  raskrinkati sve spijune u anb…sve potjerati kuci jer je to kadar mila dj.ostaviti nove spijune

  11
  1. kuca komentariše

   A sta ce ti spijuni?Kad se Crnogorci misle rijesiti usuda da nekog spijuniraju i da ih neko spijunira!?

 12. Andrija2010 komentariše

  ima li opozicija i jednog lajavca sem ovog bosanskog buzdovana koji se crnogorci sa draginjom. nju naguzi drgan k. njega ce janoci ako obrije bradu

  11
  1
 13. Prle komentariše

  Jebo te Nato konjino bosanska, ta smeća su nas bombardovala!

  1. kuca komentariše

   Njega nisu on je bio spijun na njihovoj strani,da su ga slucajno pogodili bila bi to koleteralna steta.Ima NATO u Cg spijuna na izvoz ,da nije Cg neznam koga bi u NATO spijunirali.

 14. kuca komentariše

  Konju jedan,sva prica je krenula od tebe i ostalih destruktivni struktura ovog drustva koje su na nasu srecu sad u opoziciji,tako da ne petljas i lazes niko ne bi o nicemu znao nista da tebe nije bilo i jebes drzavu ako pred komisijom za bezbednost skupstine neko ima pravo na tajnost onda to nijeslobodna drzava nego drzava pod okupacijom NATO fasista.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.