Koncern Vijesti i Dan realizuju svoje snove o centrističkom bloku: Svako perfektno odigrao svoju ulogu u formiranju dvije nove poslušne stranke

0

Samo dan nakon što je BORBA pisala o uplivu vlasnika Vijesti Željka Ivanovića i Miška Perovića, najavljeno je formiranje stranke Duška Markovića. Naš portal je i ranije pisao o formiranju dvije nove političke stranke koje bi pomogli koncern Vijesti ili poznata Druga familija ali i u saradnji sa dnevnim listom Dan gdje bi jedan „nezavisni“ list dobio zadatak da pripomogne nesuđenom lideru DPS-a po mjeri Željka Ivanovića, tzv. zdravom krilu te stranke Dušku Markoviću, a drugi da podrži aktuelnog predsjednika države Jakova Milatovića u formiranju njegovog strankoida, nakon što je isti napustio Pokret Evropa sad.

Upravo formiranjem ove dvije nove političke strukture dovoljno bi se poremetili odnosi crnogorske političke scene do te mjere da bi isti mogli politički sarađivati u budućnosti a sa Demokratama Alekse Bečića i građanskim pokretom URA „sjutra potencijalno imali centrističku poslušnu većinu koja se ne bi odmetnula i usudila da formira saradnju sa prosrpskim strujama, kao što se to usudio lider PES-a i aktuelni premijer Milojko Spajić.

Podsjećamo, naš portal je još u petak pisao o formiranju dvoje novih stranaka, a što je očito uzburkalo Drugu familiju i ekipu iz Dana. Samo tri dana nakon toga teksta, bivši premijer Duško Marković je predstavio svoju stranku, a samo dan nakon objavljivanja našeg teksta u dnevnom listu Dan najavljeno je da predsjednik države Jakov Milatović priprema formiranje svog Pokreta za Crnu Goru.

Ovim je potvrđeno pisanje BORBE da ova dva lista kreću u formiranje novih stranaka koje bi poremetile aktuelne političke odnose u Crnoj Gori i formirale jak centristički blok, što im je izmaklo prilikom prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora. Karte su se još i tada posložile na način da se ostvare snovi Željka Ivanovića i Miška Perovića da u parlamentarnoj većini nema ni DPS-a ni bivšeg Demokratskog fronta ali je ipak aktuelni premijer Milojko Spajić odlučio da formira koaliciju sa ZBCG-om što Vijesti nisu blagonaklono gledale. Stoga, na djelu je ispravljanje te neoprostive greške kako bi na nekim novim vanrednim izborima došlo do formiranja jake centrističke priče i gdje više nikada do grešaka ne bi dolazilo.

Bivši premijer Duško Marković predstavio je danas Stranku evropskog progresa i to kazao da to nije njegova stranka već je samo jedan od osnivača.

„Oni su pokretačka snaga koja me navela da se prihvatim ovog ozbiljnog i odgovornog političkog poduhvata. U manifestu su saopšteni razlozi zbog kog smo formirali stranku. Smatramo da se u poslednje 3-4 godine sa državom upravlja neodgovorno i ugrožava državnu i ekonomsku suverenost, njen ustavni poredak, njen građanski karakter i koheziju naroda“, kazao je Marković.

Sve ovo kreira nesigurnost u našem društvu a institucije gube kredibilnost, snagu i potencijal.

„Ovo nije trenutak da obrazlažemo konstatacije jer bi svako od nas mogao to učiniti nadugo i naširoko. Svjesni da većina građana svjedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, predstavili smo sebi za cilj da učestvujemo na narednim izborima kako bi pomogli Crnoj Gori da se oporavi. Naša vrata otvorena su za sve koji na poslednjim izborima nisu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili povjerenje. I za sve one koji su razočarani i osjećaju se prevarenim od onih kojima su dali glas“, podvukao je on.

Marković dodaje da će on pružiti odgovornost politici i biti posvećeni evropskom putu Crne Gore.

„Političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo“, kazao je Marković.

Dodaje da ne smatra da je u Crnoj Gori potrebno pomirenje, jer govoreći o pomirenju, potenciraju se razlike koje nas drže u nestabilnosti.

„Potencira se stigma jednoj od dvije strane koje treba miriti. Pronalazićemo najbolja rješenja za većinu građana. Želim da ukažem i da Crna Gora nije izolovano ostrvo imuno od svijeta i svjetskih procesa. Niko nije zaštićen od prijetnji, evropska stabilnost je ugrožena. Crnoj Gori je neophodna stabilnost u vođenju vanjske i unutrašnje politike. Vrijeme u kom živimo zahtijeva takve odluke“, kazao je on.

Dodaje da nisu ničiji projekat i nisu se konstituisali sa ciljem da budu protiv nekoga.

„Mi ćemo raditi za bolju Crnu Goru a udružili smo se da uspijemo“, podvukao je on.

A i aktuelni predsjednik države kreće u formiranje Pokreta za Crnu Goru.

Izvor „Dana“, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da Milatović okuplja značajan broj intelektualaca i javnih ličnosti koji se do sada nisu mnogo eksponirali u političkom životu, a otvoriće vrata za saradnju i sa ostalim političkim partijama i pokretima sa kojima može naći zajednički politički interes u ostvarivanju proklamovanog cilja – stvaranje stabilne, ekonomski jake, socijalno pravedne Crne Gore, sa jednakim šansama za sve.

Pokret za Crnu Goru na neki način već postoji kao politička ponuda građanima. Naime, vjerovatno nije slučajno da naziv nove stranke predsjednika države korespondira sa već postojećim političkim subjektom Pokret za Podgoricu, koji su formirali odbornici u Skupštini Glavnog grada koji su odmah nakon njegove ostavke na sve partijske funkcije napustili Pokret Evropa sad.

Podsjetimo, aktuelni predsjednik države je 24. februara podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik premijer Milojko Spajić, i na sve funkcije u partiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.