„Koji su naši?“

0

Telefonira mi kum pa kaže „Kume vodimo!“ Ko vodi kume? Evo gledam Srbiju, gube 2:0, Crnu Goru ne gledam protiv ovih pacera.. gledam kad igraju za Švajcarsku.. onaj Šakiri, Xaka and co. Ko vodi ?“ Pa dali ga ovi Xakini „švajcarci“, ovi samoprozvani.. ovi koje ne gledaš“ Au.. „okrenuh kanal“ vidjeh primila ga Crna Gora u sred Titograda.. Stavio ga onaj Rašica, a ja mislio ako ga ko gurne da će to bit onaj Murići što igra u Turskoj nedje. Onaj sin ili sinovac onog Murićija starijeg, kog je kum, personalno gadjao „bubuljem“ sa istočne tribine, kad je gostovala Priština kraj Bistrice u neko bolje vrijeme, tamo s kraja 80ih. Kad se znalo ko je ko, kad se znao red.

Kum je Srbenda, ali pametan, intelektualac, izvan politike ne talasa, umjeren, ali Srbin prirodno. I porijeklom i fakultetom i ljubavlju prema Beogradu u kom smo bivstvovali nekad. Pa rekoh „au kume vidi stvarno, gurnuli ga ovi samoproklamovani..“ Pa da ne pojašnjavam po enti put, ne treba se ljutit na kuma mi, onoga drugog, tatka nacije, morao je on priznat tu tvorevinu vjestačku, morao prosto. Budimo realni a i da mu budem naklonjen u nekoj varijanti ako je moguće već a u datoj varijanti jes’. Morao je, zarad spasavanja vlastite kože, morao je priznat. Tvrdim da ga nije radovalo to priznanje! I on je Srbin taman ko mi taj kum koji reče da vodimo, onda kad ga je „turio“ taj Murići. Oops, Rašica.

Ili ima budala koje zaista misle da kum, tatko nacije, više voli onoga kojega i ne poznaje, što se drznuo da opljune po košarkašima Zvezde u sred Njegoševe Podgorice nego li onoga junačnoga koji je sav u junaštvu povikao „zovite mi Mušovića!“ ? Naredio prassktično „ Zovite mi Mušovića!“ Kao da ga je na raport zvao! Dakle, čovjek je 30 godina na mjestu na kom je i nije mudro da privatnost da na izvolte, pogotovo onu najintimniju kad se tiče srBskoga porijekla. I ja ga tu zaista i razumijem, a i pravdam. Ali gdje on ima problem i gdje je napravio veliku zbrku? U onom dijelu u kom je, a da to i nije bilo nužno baš, ubijedio sve te koji nikako ne mogu bit crnogorci da su upravo to, Crnogorci. A nijesu. Bilo je to oportuno kumu predsjedniku, ali nije bilo pametno baš.. Zna i on da ako su Crnogorci oni, onda Crnogorci nijesmo ni on ni ja! A jesmo. I on i ja. A iako nam se kaže da smo Srbi nećemo se naljutit. Ni on ni ja. Znamo kako su nam se đedovi pisali. I on i ja.
I onda, oni takvi, koji nikako ne mogu bit crnogorci „natjeraju“ mog kuma izvan politike, Srbina, Crnogorca, da navija za ove samoproklamovane! I ne samo kuma, nego makar 70 % autentičnih Crnogoraca i Srba. Prosta je ta jednačina. Neće da navijaju za one za koje navijaju oni koji nijesu Crnogorci i oni razni crnogorci „žive istine“ i slične budale po službenoj dužnosti! Koje kum predsjednik drži na solilo do jedne ure. Pa da su to makar v.d budale pa ajde de, nego su to budale po vokaciji! Laprdala, laprdaljke, političke radodajke, fotelje za svačiju zadnjicu. Zna kum predsjednik da ih je lako namirit. Pa im turi korito i navijaju za koga im se naredi. I klizaće, kao Murići kad ga je gurnuo. Murići ili Rašiiiiiiiiiiiica kakogod! Ali neće kum, ovaj drugi koji nije predsjednik, i slični njemu, da navijaju za one na koje navodi grgur iz manite Pive. Koji apostrofira da kapiten CG igra 65i meč za reprezentaciju i da je „skupio najviše mečeva“. Protiv koga igra? I za koga igra, u konkretnoj utakmici? Oxymoron! Da čovjek malo promisli..

Pritom taj od milja “Bećo“ je ok, iskren. Ne pjeva himnu, prosto ne osjeća reprezentaciju za koju igra kao svoju i to je potpuno razumljivo, on zna da nije Crnogorac. Kao što onaj Ljajić ne pjeva SrBsku himnu, zna da nije Srbin, i u potpunosti ga razumijem. Kao svoju državu doživljava Tursku i kakav je tu problem? To je njegova privatnost. I na kraju, ili na početku, to je njegovo elementarno pravo! A opet, reče grgur da je golman tih samoproklamovanih rođen u Rožaje. „U Rožaje bate“, a igra protiv Crne Gore? A Bećo njin a igra za naše!?

Zna li iko koji su naši?

No je to mala muka, taj iz Rožaja, bate, igra protiv CG na zelenom tepihu.. A ne valja kad Prlainović iz Herceg Novog odluči da igra za Srbiju?! Ili kad najboji rukometaš svijeta ikad, Veselin Vujović kaže da voli Šabac makar koliko i Cetinje. Ili su ti, koji nikako ne mogu bit crnogorci, veći crnogorci od Veselina s Čeva. Veselin je baš odande odakle i kum predsjednik, tatko nacije. Pa eto nije Crnogorac Veselin s Čeva, no su crnogorci oni iz Rožaja i Plava bate?! Nije Crnogorac Mićo Đukanovic s Čeva, i nije Crnogorac Manjo Vukotić s Čeva?! A ni Milo Lompar nije Crnogorac. A neka ve čoče…

Zna to kum predsjednik, zna ko mu je bliži, makar se i ne slagali po milion pitanja političkih.

I notorna laž je, kad se tiče problema unutar reprezentativnoga kadra, da su se Tumbaković, pomoćnik mu, i par fudbalera Zvezde dosjetili u potonju uru da ne igraju protiv onih koje ne priznaju. Znalo se to odavno. Ajde da se ne lažemo. Al’ da bi se to amortizovalo ovi zaduženi za obmanu su naveli da je vršen „neviđen pritisak“ 8(stvarno taj pritisak nije viđen) na njih da ne igraju sa samozvanim. Ma nemoj?! Opet se vraćamo na ovoga mi kuma predsjednika, i na fakat da je on morao priznat samozvane. Ali „Tumba“ nije. A nije ni Tumbin pomoćnik, a nijesu ni ona dvojica što su rekli da neće da igraju protiv onih koje ne priznaju ni oni ni matična im država. Ništa sporno tu nema! Nije to bilo iznenenađenje, znalo se to, u fudbalskim krugovima. Čelnik FSS mi je, ima tome, nudio opkladu da neće igrat ta dvojica iz Zvezde a i da „Tumba“ neće bit akter na toj utakmici. Da ih nije on pritiskao?! Bilo je kristalno jasno da je to prosto neodrživo, da ta četvorica budu dio tima u toj utakmici. Kako bi se vrnuli doma? Jeste Tumbi sugerisano, mada je on to i sam znao, da ne treba da „igra“ tu utakmicu, ali šta je tu čudno? Ne radi se sve za pare. Ima nešto i u stavu a i u karakteru.

Saša Dr. Đurović

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.