KO U KLIN, A KO U PLOČU?

0

Piše: Perica Đaković

Ako je i dosad bilo trunčice dileme, nakon najnovije izjave gospodina Eskobara više dileme nema: prema Crnoj Gori se ophode kao prema koloniji. Kako drugačije protumačiti stav da je volja naroda na regularnim izborima nebitna? Kako protumačiti Eskobarovu izjavu: “SAD jasno žele da vladu čine isključivo partije koje su posvećene NATO-u, evropskim integracijama i dijele stav Amerike u vezi sa Rusijom”. Uz to, bez obzira što se on seli u diplomatiju, poruči da je predsjednik CG Milatović signalizirao da je jasno shvatio američki stav.

Nakon ovoga nije mi jasna Milatovićeva izjava iz Njujorka: “Na Spajiću je odgovornost da napravi vladu kakvu građani očekuju”! Nije mi jasno ko ovdje udara “u klin, a ko u ploču”. Jasno nam je da većina naroda želi jaku političku vladu, sa podrškom od preko 49 poslanika. Takve vlade nema bez učešča ZBCG, to je valjda jasno i malom djetetu, sem ako umjesto ZBCG premijer u vladu uvede DPS. O tome su javno govorili i političari, među kojima najeksplicitnije Goran Danilović, a i danas, moj prijatelj po peru, Nikola Marković, koji je jasno u TV izjavi poručio da očekuje da ZBCG ipak bude u novoj vladi, jer tamo im je, iako nije njihov fan, mjesto, poručio je Marković. Tako misli i jedan broj samih članova PES-a, pa i sam Jakov Milatović, ako je suditi po njegovim ranijim izjavama i nakon samog susreta sa Spajićem. Sjetite se samo one rečenice: “Pala je pozitivna energija nakon predsjedničkih izbora!”

Takođe, nejasno je i šta je to sam Spajić u susretu sa ambasadorima u Podgorici obećao. Kakvu vladu će formirati, ili bolje reći za kakav sastav ima 41 glas. Očigledno je da se Mickej, kako bi naš narod rekao, zapleo sam “kao pile u kučine”(ali možda ne i sam svojom voljom, možda su mu savjetima i medijskim nastupima pripomogli partijski “prijatelji”, o njima ne bih sada). Ostaje nam da vidimo kako će iz svega toga izaći, da li će pronaći put iz vlastitog lavirinta. Onomad, kada su bili predsjednički izbori, iz sličnog lavirinta put mu je pronašao njegov potpredsjednik, izvinjavajući se u njegovo ime i preuzimajući kandidaturu na svoja pleća.

Vidjećemo sami, Spajić je nakon izlaska sa sastanka sa ambasadorima poručio da vremena za izbor vlade još ima i da je uvjeren da će uspjeti da je sastavi, jedino, reče, da mu je još nejasno kako je izgubio podršku od 44 obećana glasa. Izgleda da je zaboravio, a dugo i nije živio u Crnoj Gori, da se ovdje odavno izgubilo čojstvo Marka Miljanova, i da para vrti gdje burgija ne može. Sjetimo se velikog prijateljstva Moma i Mila, ili Mila i Sveta, da ne nabrajam dalje!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.