“Ko je uz'o stan? Pitam zbog građana“

4

Piše: Saša Dr. Đurović

Ima nešto što se zove „press clipping“ i znam da neki iz nove vlade upražnjavaju tu praksu, za razliku od potpunih analfabeta iz prethodne kojima to i nije bilo zanimljivo ili i ne znaju šta je to. Imali su oni pametnijeg posla, glodali su državu dok im zubi vEštaci nijesu otupili. Uglavnom, znam da dopremijer čita dobra štiva iz dnevne politike, nije glup nimalo, poznato je. I upravo jer znam da čita, i kritikujem loše odluke vlade, ili bolje, kritikujem nečinjenje vlade, u kojoj je Abazovic drugi čovjek. Nominalno makar. Da bi bio pametniji. Da bi bio efikasniji. Da bi bio expeditivniji. Sugerišem mu kao dopremijeru, ne dajem mišljenje kao EK, jer EK o nekim stvarima pojma nema. Citirao je dopremijer, bukvalno, moju opservaciju napisanu na portalu Borba „da je mišljenje EK samo mišljenje“ ALI da ga oni u vladi tretiraju veoma „jer je to jedan od uslova za ulazak u EU“.

Prićekaće se na ulazak u EU, long time. Ako tad EU bude postojala uopšte. Zato, opet, sugestija dipremijeru da se relaxira, da ne pridaje toliko na značaju mišljenju Evropske i još nekih gondolijerskih komisija. Opušteno, na moju riječ. Poštovanje se stiče stavom, dostojanstvom, i naravno pameću, pa i političkom. Kad govorimo o politici već. „Samo zbog građana“ kako kaza dopremijer u nekoliko navrata. Dakle samo zbog građana, koji su gladni i ogorčeni, o zakonu o tužilaštvu. Vlada bira tužioce, kaza premijer, pa nabroji pregršt drzava. Pa je zatražio i da „mala CG“ dobije tu

varijantu. Pošteno! I konkretno! I naravno da treba poradit na promjeni zakona o tužilastvu MA ŠTA O TOM MISLILA EK! Ako od EK izostane podrška ne obazirat se pretjerano. Čut’ mišljenje EK, ok, ali radit kako smatra vlada, čiji je Abazovic dopremijer. Dakle radit kako smatra da treba. Jedino valjano. Odakle zna EK da je, npr. onaj pošteni poljoprivrednik Ivanović prelio 2.5 miliona ojra? Nije to EK mnogo zanimljivo. Ali jeste vladi CG. Mora joj bit zanimljivo i mora bit procesuirano. „Zbog građana“. Šta mene briga šta o tome misli EK?! Te opservacije, EK, pa i Američke adminsitracije, su u gro slučajeve APSOLUTNO formalne prirode! Ko je spreman da se kladi da Bajden pojma nema đe je CG!? Nego da se vratim na dopremijera. Pa reče drug Dritan da će bit tu nekih exkluziva, jedna od, citiram „ U sred državnog udara je tužilac „uzeo“ stan!“ Opa! Jeste exkluziva. Kazuj ime! Reći će ga uskoro, veli dopremijer. Ok.

Pita voditelj, kako je tužilac uzeo stan, od koga..? Moguće je mislio od kakvog zelenaša, kakva je država ne bi ni to bilo iznenađenje. Kao što meni nije bilo iznenađenje kad je Abazović rekao da je tužilac uzeo stan od države! Pa država se i voli, i brani se, da bi se čoplila. Znaju to patriote i domoljubi montenegrinski. A ja se centom jednim nijesam okoristio o državu, ne umijem ja kras’ državu jer nijesam domoljub niti patriota. Možda zato što sam davno već čuo da je patriotizam poslednje utočište za ološ!? A opet, sve i da ‘oću ne mogu bit montenegrin od oca iz Stare Hercegovine i majke iz Katunske nahije.

Mogu Crnogorac a mogu i Srbin, kako mi se prohtje. A onda, mislim nešto, kad su „uzimali stan“ svakakva arlaukala za „krš i draču“ u refrenu nekakvih šalalajki, pa što se ne bi i tužilac samouslužio? Kad se država tretira kao samousluga. Ipak je tužilac sudska vlast. Znaš li ti druže Dritane šta je to u odnosu na poselo i prelo i karaoke pEvače?! Nego reci koji tužilac se samouslužio. I to baš fino se namirio u povoljnom tajmingu. Nije ček'o extra time, kad se lomi rezultat, nego se namirio „usred državnog udara“!. Zamisli samo!? Kakva država!? I zemlje trećeg svijeta da pozavide. I Ruanda i Nikaragva! „Trebalo bi da CG „iskorači“ reče dopremijer. Saglasan. A iskoračiće i brže i lakše kad kazeš koji tužilac je uzeo stan. Kaži „zbog građana“. Koji su vas i glasali zbog toga! „Atmosfera u vladi je vrlo redovna i radna“. Odlično. Primjer daju ministri Leposavić i ministaka Bratić. Treba pratit taj trend. Pa utuli malo nekakvu Boženu. Neka nje u osnovnu školu, nek se mane velje politike. Mjerka li premijersko mjesto? Pita ga voditelj. Ne, i ovo što sad radi je previše. Skromno i pošteno, samo da usmjeri energiju ka rešavanju gorućih problema u CG društvu kojih ne manjka. Da pokaže na djelu. Pa da mu se pruži ruka.

 

4 Comments
 1. LipaLipa komentariše

  … naravno da misljene VK nije nevazno, obrnuto, … ono se samo tako ime ima, inace je to direktiva, … tako je sa svime sto EU, naziva misljenje, savjeti, … to je njihova, mimikrija, licemerje, … niko nije “uzeo” stan svima njima nekim papirom oni dodijeljenji, … bilo pokusaja da se sve to ozakoni, … neki pokusaji prosli neki i nijesu, … sve je to korupcija, kupovina nekih odluka, … sve to treba dovesti u red, zakonito, … ako ocemo zakonito a moramo, onda pred nama puno posla, .. moramo se naoruzati i strpljenjem, … neko predlazu precice, ali, prece, prece, nakolo blize, … aj’ zdravo, …

  1. Kumara komentariše

   Ovaj put imas pravo

 2. Kumara komentariše

  Ovaj put imas pravo

 3. branislav komentariše

  Ne traži od dopremijera bilo što da kaže.Ode u Brisel olaja Kineze, ne dobi kredit za autoput,ofira da je CG pred bankrotom i pade nam rejting.Zato ništa ga ne pitaj niti da bilo šta komentariše.Najbolje je kad ćuti i on i premijer.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.