Kino dva'es’ prvi maj

0

piše: Saša Dr.Đurović

„Kino prvi maj“ je opjevao Žvaljo Karajlić… a ovo je kino „dva'es prvi maj“ ajd da ga učinimo boljim .. „Danas je dan republike, i stari je popio malo, na televiziji lepa brena, stari se sjeća ljepših vremena..“ Pjevao je opet „Žvaljo“ Karajlić. Nije se teško sjetit ljepših vremena u ovakvim ..

I na trinaestu obljetnicu Crnogorske neovisnosti, koja je izdejstvovana lagano „uz malu pomoć mojih prijatelja“ kako opet kaže pjesma, Crna Gora je postala sve ono što je bilo za očekivat a što je iznenadilo samo idiote. Sjetim se jednog koji je bio zadjnim zalogajem za nezavisnu CG a nije imao mnogo za pojes’, sirotinja to bi neka, u neki komsiluk. Kako je kukumavčio i njištao k'o Damjanov Zelenko pošto je par godina kasnije uvidio kakvo je stanje na terenu. Rekoh, pa ti si duvao u anus gospodaru u svakoj njegovoj odluci.. a ko je znao da će tako bit, odgovorila je ta duhovna sirotinja.

A znao je svak sa gramom mozga. Ne nego je tatko nacije napravio državu da toj budali bude dobro. I ne treba krivit Djukanovica, autokrata ima svugdje, i treba ga abolirat u ravni da je diktator jer nije. Ko kaže da jeste ne zna šta je diktatura. Jeste autokrata. Dakle, narod je glup i on je samo iskorisstio tu mentalnu zaostalost domicilnog etnosa u većini i slugeranjstvo kao dominantnu osobinu istog tog etnosa koje za samo jedno tapkanja po ramenu gospodaru namjesti ženu ili ćerku, kako reče Dudule iz Londona skoro. A nije tatko nacije kriv. Kriv je crnogorac homosapiens, koji je navikao da služi, od turaka pa na ovamo. To je prosto tako svidjelo se nekom ili ne.

Crnogorac homosapiens ukršten sa vrstom znanom kao „duklješa“ je mislio da će neovisna CG bit Eldorado. S tim što su mislili Crnogorac homosapiens i burazer mu duklješa, da je Eldorado društvena igra, ne razumiju se bas u geografiju, nema vajde od poznavanja iste, nema tu paaaaaaaaaaaaaara, i onda nije im zanimljivo poznavanje iste, pa ostalo to neprosvećeno, neokresano. A jeste Eldorado taman društvena igra u kojoj se tatko nacije igra sa prostim plebsom, ako zanemarimo prijatelju, braću, kumove. Opet, kao u narodnoj turbo folk pjesmi. Voli tatko nacije taj melos, od pohotne jami pa guraj na ovamo.

A muzički ukus mnogo govori o nečijoj inteligenciji pa i o karakteru. Sjećam se, da sam došao nedje iz inostranstva da glasam, i da je bilo par budala koje su se drznule da pitaju kako sam glasao „za da ili za ne“ odgovor na to nonsens pitanje u oba slučaja je bio „ Lijepo je imat svoju državu…“ mada sam ja i tad znao da je to država po mjeri gospodara. I opet, ne treba ga osudjivat, svaki autokrat pravi državu po svojoj mjeri, ali sam mislio da je tatko nacije pametniji, da ce pustit još ponekog da se ovajdi osim onih iz najbližeg okruzenja, a ne samo obitelj i sl. i da nec bit halapljiv, alav, lakom… da ce znat za mjeru. A pogotovo sam bio siguran da, ako nešto ne zna, će poslušat onog ko zna. Nije slušao.

E sad je tatko nacije na trinaestu obljetnicu neovisnosti u srcima albanaca i hrvata al ga pravoslavni živalj i ne ljubi baš. A nije tatko nacije antiSrbin, i ČAK ga aboliram u tom dijelu, kad je konstelacija politička u datom vremenu bila takva da je tatko nacije prosto morao odreagovat kako jeste u slucaju priznavanja Kosova recimo. Pouzdano znam da ga ta oduka nije učinila sretnim ali ako je morao da bira izmedju vlastite kože i drzavničkog kursa, prirodno je da čuva vlastitu čapru. I ne može tatko nacije ni učinit svakom, da se ne lažemo, al opet, morao je da pusti ponekog sužnja, izvan primarne obitelji, da uzme kakvu crkavicu , a on baš ogrezao u halapljivosti koja je grijeh pa ne zna za mjeru.

Đe si udario na rijeke Bog te ne ubio?! Da utrpaš rijeku u cijev, a i nije nka vajda finansijka! Odradio si mnogo unosinije poslove, namirio sise ako se broji. Sat od 100tinjak ‘lljada za koji te prozivaju, ma neka imaš. Davno sam već, pa i u Pobjedi napisao „nije problem sat, pa šta treba da radi, da ode u Tuzi da tamo kupi sat za prijem sa stranim zvaničnicma!? Budimo realni. “ Dakle nije problem sat, nosi dva, na obje ruke po jedan, k'o ja nekad i k'o Maradona ljetos na Mundijalu, ali jesu rijeke jadan ne bio. Jesu „vetrenjače“ koje si ukrk'o na Krnovo i od onakvog ambijenta „wild beayty“ napravio neku „monster“ verziju Nederlanda.

Miči bolan ono, miči te asocijacije na insturmente vanzemaljaca i ne trpaj rijeke u cijevi jadan ne bio. Nosi sat od sto, ma od dvjesta ‘iljada, meni ne smeta, nosim i ja od 5-6. Doduše ja sam dobio na poklon. Moguće da si i ti.. al ne diraj bolan resurse jer to nije tvoje Bog te ne ubio! Ko te uči naopako te uči, makar kad su ti projekti u pitanju. Ćeraj bolan te neznavenike od sebe. Nemoj da ti ih javno nabrajam. Ćeraj bolan te poltrone, te šlihtare, dodvorice, ćeraj bolan to. Slomiće ti vrat bolan, kum zna.

Okreni se kursu umjerene politike, razgovaraj sa Srbima, i sam si Srbin. Znamo i ti ja, da se ne lažemo. Mada razumijem tvoju priču za jednokratnu upotrebu, kapiram u potpunosti. Jeste oportuna i drži je se, ok, ne smeta, ali pričaj bolan sa Sbima, to su ti braća jadan ne bio! Nemoj im uskraćivat elementarno, ne brini, jahaćeš ti još na ragi vlasti jer, Dudule blefira, nema ti ništa, a i sam si posumnjao da ima. Nema. Ne boj se Dudula, sebe se boj. Pusti bolan te nakaradne priče s rijekama u cijev, dje god a ne tamo dje lijepa priroda još.

Ne nagrdjuj to, nije ti preša. Za Kosovo ti je bila preša, sjećam se i tog dana i konstelacije političke, i opet, pokušavam da te razumijem, morao si.. ali za prirodne resusre nije ti preša bolan. Ajde sad, Sretan ti dan republike, i da „oboriš“ jos tih pjevačica kad ti se može već, i žena tih, da „oboriš“ od tih koji ti ih podmeću, ili ti se podmeću same. „Deri“ bolan, udri, ali pametno radi u drugim sferama, poslušaj kuma bolan, dok si na vakat.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.