Junaci Crne Gore i Srbije nijesu zaboravljeni: Snima se film o herojima sa Košara!

2

Bitka na Košarama, jedan od najvažnijih događaja iz novije istorije, tema je novog filma i serije „Košare“ u režiji Balše Đoga, čija će premijera biti u februaru, najavili su autori i organizatori na konferenciji u zgradi Vlade Srbije.

Snimanje će početi simbolično 28. juna na Vidovdan.

Sudbina momaka iz 53. graničnog bataljona, biće ovekovečena na velikom platnu, a potom i u seriji od 12 epizoda, u kojima će ove junake predstavljati neki od naših najvećih glumaca.

„Ti momci i njihove priče koje slušam već godinu dana unazad, su moja prva publika, a na meni je da uspijem da sa glumcima prenesem i dočaram šta su mi oni govorili“, kazao je Đogo na konferenciji, prenosi Tanjug.

On je naveo da film ne bi snimao da ne misli da nešto može da promijeni, te da je najvažnije istaći da ga ne snimaju s mržnjom prema nekome, već samo sa željom da se bave istinom, a da ne lažu ni sebe ni druge.

On je kazao da je u pitanju igrani film ne dokumentarac i da imena neće biti ista, ali da događaji hoće.

Glumac Viktor Savić kazao je da mu je ovo možda najvažnija uloga do sada.

„Bez obzira što se sve dogodilo pre 21. godinu, sve se to i dalje dešava. Poznajem Đogovu svjesnost i nacionalnu budnost i zato vjerujem u istinitost ovog projekta koji je od velike važnosti za sve nas“, kazao je Savić.

Upitan na koji način će se spremati za ovu ulogu, Savić je kazao da „gluma dolazi iznutra i da se za ovu ulogu čovjek sprema cijeli život“.

„Sve što ima veze sa Srbijom i našim nacionalnim identitetom je nešto što o čemu kroz priče i legende slušam cio život tako da je to nešto što je u meni oduvijek. Najbitnije pripreme su tu“, kazao je glumac.

On je istakao da ovaj film nije pravljen sa idejom šta će drugi reći.

„Ovo je film nama o nama, a ne svijetu o nama. Osjećamo odgovornost da ispričamo istinu zbog naših samih. Nije upućena mržnja, već je spomenik onima koji su branili nas dok smo mi bilu ušuškani“, kazao je Savić.

Mladi glumac Luka Grbić je istakao da mu veoma znači da radi na ovoj priči jer se on nije ni rodio u vrijeme ovog događaja. Smatra da ne smije da se ne zna o tome, a da je takođe jako važno da njegova generacija sazna o junacima sa Košara.

„Ovo je spomenik tim generacijama. Mislim da treba da budemo ponosni, jer imamo na šta“, kazao je Grbić.

Uloge u filmu imaće i Miloš Biković i Žarko Laušević.

2 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Munja, Traktorist, samo za vas !.
  Posaljite mi vas ziro racun, placam vam gledanje premiere i za to vece i noc hotelsku sobu !.
  Pice ide isto na mene, na nazdravite pravim junacima !!!.

  10
  1
 2. Jasaraj komentariše

  Kosare su danas u rukama junaka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.