Jovanović: Pobjeda opozicionih lista na državnom nivou garant je da uspostavljanja pravne države

0

Funkcioner DF-a Nikola Jovanović kazao je da će nakon konstituisanja vlasti, među prvim potezima nove vlasti biti deblokada računa Opštine Budva i procesuiranje svih odgovornih koji su u prethodna tri mjeseca izvršili političku korupciju i lokalni državni udar.

“DPS je po pravilu svuda, pa tako i u Budvi, iza sebe ostavio haos, nagomilane dugove i brojne probleme. Jer je uvijek vlast vršio u korist funkcionera a ne u korist naroda. Vrh te partije je uvijek bio povezan međusobno po sistemu organizovane kriminalne grupe koja je imala svoje ustrojstvo, a državne i lokalne resurse je koristila kako bi ti isti funkcioneri imali debele koristi.

Zbog toga je sistem koji su oni uspostavili, sistem nestabilnosti, ekonomskog upropaštavanja i moralnog srozavanja. Za njih je vlast uvijek bila prilika da se zavuče ruka u džep građana i da se nakon toga prebaci na neku od ofšor destinacija. DPS je u kontinuitetu pljačkao građane, obećavajući im majske zore, bolje sjutra i pripadništvo EU. Navikli da rade nezakonito već 30 godina, u Budvi su uz brutalnu upotrebu sile policije i upravne inspekcije, izveli lokani državni puč i od zgrade opštine napravili stanicu policije.

Opsada Opštine od DPS-a pokazala je još jednom svu retrogradnost te političke grupacije koja krši sve moguće zakone i Ustav. Zbog kriminalnih aktivnosti bivših i sadašnjih lokalnih funkcionera DPS-a, Budva je stekla reputaciju grada afera i skandala.

Nova vlast koju smo uspostavili nakon prošlih izbora pokazala je da je moguće obračunati se sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Oni koji su privremeno bili uzurpirali vlast uz pomoć pendreka i suzavaca, odmah su počeli sa revanšizmom i partijskim uhljebljenjem sa druge strane. Iako postoji zakonska zabrana zapošljavanja u izbornom periodu, DPS je zaposlio više desetina svojih kadrova”, kazao je Jovanović.

Kako dodaje, kao logistiku za otimanje vlasti iskoritili su državne organe, među kojima i Ministarstvo finansija koje je preko Privrednog suda blokiralo račun ppštine Budva na preko 29 miliona i to dan pred održavanje sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o povjerenju predsjedniku Marku Careviću.

“Tajming je namjerno izabran kako bi se stvorio dodatni pritisak i Budva uvela u finansijski haos novim zaduženjem od 40 miliona za sporni posao oko izgradnje postrojenja od strane WTE kompanije. Pred nama je vrijeme koje će pokazati svu snagu zakona i pravde jer je u Crnoj Gori konačno došlo vrijeme da se podnese odgovornost i odgovara za učinjeno. Velika pobjeda na izborima pokazala je da je DPS i njeni sateliti ružna politička prošlost i da je prevaziđena politika koju su obilježili korupcija, organizovani kriminal i zloupotreba institucija u političke svrhe poražena, na opštu korist svih građana Crne Gore“, naglasio je Jovanović.

Marković će krivično odgovarati za isplatu novca Opštini

Jovanović je istakao da će protiv još aktulenog premijera Duška Markovića biti podnijeta krivična prijava, kao i svih odgovornih zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamjenskog trošenja novca.

“Zbog blokade računa nisu isplaćivane plate zaposlenima niti servisirane tekuće obaveze čime je ugrožena likvidnost javnih finansija. DPS je pokušao politički jeftino da profitira tako što je Vlada isplatila plate direktno sa svog računa na račun zaposlenih, što je nezakonito i predstavlja kršenje nekoliko zakona.

Prije svega, nezakonito je uplatiti zarade zaposlenima sa drugog računa jer cesija kao način plaćanja nije dozvoljena u javnim finansijama. S druge strane, apsurdno je da Ministarstvo finansija, koje je zahtijevalo blokadu, svom dužniku isplaćuje zarade, izbjegavajući na taj način jedini zvanični račun.

Posebno je problematično što je isplata izvršena iz budžetske rezerve državnog budžeta jer ta sredstva nisu namijenjena u te svrhe i zato što se radi o izbornom periodu kada je zabranjeno korišćenje tekuće rezerve na taj način. Ovo je bio pokušaj premijera Duška Markovića koji je posjetio Opštinu da isplatom zarada pridobije pokoji glas i pokaže da je uzurpatorska vlast u stanju da servisira obaveze.

U ovom slučaju radi se o zloupotrebi službenog položaja i nenamjenskom trošenju novca građana, zbog čega će protiv Markovića i drugih biti podnijeta krivična prijava. Pobjeda opozicionih lista na državnom nivou garant je da uspostavljanja pravne države, nezavisnih institucija i vladavine prava, poručio je Jovanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.