Joković: Popis se mora održati ove godine

9

Socijalistička narodna partija smatra da se popis stanovništva apsolutno mora održati ove godine i vjerujem da će to biti jedan od najslobodnijih i najdemokratskijih popisa koji su ikad održani u Crnoj Gori, kazao je Vladimir Joković, lider SNP-a.

On je za Dan kazao da je jako važno da građani znaju da kad dođe do popisa, da se na njemu mogu i trebaju izjasniti po svakom pitanju slobodno i bez ikakvih pritisaka.

“Takođe sam mišljenja da pri popisu stanovništva treba postaviti sva pitanja koja su i inače postavljana, kako bismo znali i imali relevantne podatke o svim aktuelnim temama u Crnoj Gori. Oni koji žele da se neka pitanja izbace iz budućeg popisa (poput izjašnjavanja o jeziku i religijskoj i nacionalnoj pripadnosti), vjerovatno to rade jer znaju da su možda falsifikovali ili vršili pritisak na određenu populaciju da se po pojedinim pitanjima drugačije pišu nego što se objektivno osjećaju. Prema tome, apsolutno smo za popis u ovoj godini, da se sva pitanja stave na dnevni red kao i svakog prethodnog puta, i ne vidim razlog da ove godine bude drugači je. Jer, ako neko smatra da nešto treba da se izostavi zašto to nisu tražili 2013. godine na popisu nego tek sada”, kaže Joković.

Poručuje i da je najbitnije od svega da niko ne treba da se plaši šta će taj popis da pokaže.

“Nego svi, apsolutno rasterećeno, treba da dočekamo da se građani bez ikakvog pritiska od strane bilo koga izjasne po svakom pitanju”, kazao je Joković.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je predložio da se iz popisnih pitanja ukloni izjašnjavanje o jeziku, naciji i vjerskoj pripadnosti, što je naišlo na osudu jer su to jedna od ključnih pitanja koja određuju „krvnu sliku” države.

Za analitičara Borisa Marića popis treba da predstavlja sredstvo za određivanje razvojnih pravaca, da pokaže loše i dobre tendencije.

“Može dati indikatore potrebne za usmjeravanje javnih politika i određivanje prioriteta. Pitanje je da li treba izostaviti nacionalno izjašnjavanje na popisu, jer to pitanje dobrim dijelom zamagljuje pravu suštinu popisa. Sam popis se pretvara u kampanju i takmičenje za procente, i možda je to do sada i imalo nekog osnova, ali držim da je to zatezanje na nacionalnom pitanju postalo krajnje kontraproduktivno. Na taj način popis se zloupotrebljava u političke svrhe. Popis nije mjesto za političke igre, već metod koji treba da nam da presjek naših realnih društvenih parametara”, kazao je Marić.

9 Comments
 1. LipaLipa komentariše

  … ovaj ni korak od cuvene mantre. proslih vremena. titinih. …”druze tito mi ti se kunemo”. … no njegova volja. njegov problem. … bitan kao lanjski snijeg na svetog Iliju. … aj’ zdravo. …

  1
  3
  1. Zana komentariše

   Možete samo da mu pljunete pod prozor.

   1
   1
 2. Ivi komentariše

  A ko pita SNP šaka jada u političkom smislu. Malo iznad DRAGINJE ali priča li priča. Da neće on za pod predsednika vlade😂😂😂😂

  1. Uros komentariše

   A ne nego se vi pitate, vas nema ni to malo iznad draginje ni 1%, a pricate ne gasite…

 3. Litijas komentariše

  Popis je nesto sto se ne smije odlagati i sto se mora zavrsiti ove godine.

 4. Zana komentariše

  Tako je Jokovicu, da se prikupljaju podaci o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti kao i jeziku. To mi hocemo. Podrska.

 5. Živko komentariše

  I stranke manjinskih naroda traze isto i njima je to bitno jer kazu da na osnovu podataka sa popisa manjinski narodi ostvaruju svoja prava zagarantovana Ustavom.

 6. Obilića Poljana komentariše

  Tako je, Jokoviću, i to obavezno sa sve izjašnjavanjem o nacionalnosti, jeziku, vjerskom opredjeljenju.

 7. sanya261 komentariše

  Bojim se da ce DPS uspjeti i popis da kupi, vidite sta je uradio na lokalnim izborima u Niksicu. Krade vise nego ikad.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.