Joković na prvom Vinskom ministarskom sastanku u Italiji

0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković boravio je u Republici Italiji, na poziv ministra poljoprivrede, prehrambenog suvereniteta i šumarstva Republike Italije, NJ.E. Frančeska Lolobriđida, radi učešća na prvom Vinskom ministarskom sastanku, koji je održan u regionu Frančakorta, u gradovima Breša i Verona, kao i svečanom obilježavanju 100. godina od osnivanja Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino – OIV.

Prvi Vinski ministarski sastanak je bio prilika da zemlje članice OIV-a podijele svoje ciljeve i prioritete u sektoru vina. Klimatske promjene i održivost su teme koje su prepoznate kao suštinski fokus za rješavanje u budućnosti.

Obraćajući se učesnicima sastanka, ministar Joković je naglasio da je proizvodnja grožđa i vina vjekovima bila dio crnogorske tradicije, vjere, kulture i običaja. Crna Gora se zalaže za promociju sorti koje su otpornije na ekstremne vremenske uslove i podržava istraživanja koja će nam omogućiti da iskoristimo bogatstvo genoma vinove loze na najefikasniji način.

“Suočeni sa današnjim izazovima posebno želim istaknuti značaj strategije održivosti vinove loze i vina. Svjesni smo da su klimatske promjene, promjene na tržištu i zahtjevi potrošača postavili nove izazove pred naš sektor. Zbog toga podržavamo dalja istraživanja i primjenu najboljih praksi kako bismo osigurali održivu proizvodnju vina uz minimalni ekološki uticaj”, naglasio je Joković.

Ministar Joković je naveo, da Crna Gora iako teritorijalno među manjim vinogradarskim državama u Evropi ima najveći vinograd u jednom kompleksu, površine 2310ha, u vlasništvu renomirane kompanije „13 Jul – Plantaže“.

U zaključku, Joković je ukazao posvećenost Crne Gore saradnji sa svim članicama OIV-a u cilju unapređenja vinogradarstva i vinarstva širom svijeta uz poruku da naša zajednička vizija i djelovanje osiguraju da vinova loza i vino i dalje budu simbol tradicije, kulture i održivosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.