Janković (DNP): Režim diže tenzije kao da dolazi okupatorska vojska, a ne fudbalska reprezentacija

Janković (DNP): Režim diže tenzije kao da dolazi okupatorska vojska, a ne fudbalska reprezentacija

Akcija privođenja više od desetine navijača srpskih klubova iz Podgorice i Bara dokaz je da državne institucije Crne Gore sprovode brutalnu diskriminaciju nad građanima. Posebno je problematično što su navijači bili uslovljeni da potpišu unaprijed spremljenu izjavu da neće prisustvovati utakmici Crna Gora- Srbija, ili da će njihovo navijanje biti „korektno“,kako bi bili pušteni na slobodu, čime je definitivno policija dotakla dno kada su u pitanju kršenja ljudskih prava i sloboda, ocijenio je Luka Janković, predsjednik mladih DNP-a.

“Primjena prisile i prinude kojima se javna policija poslužila u ovom slučaju želi se poslati poruka svima koji žele da idu na utakmicu da to ne učine ukoliko će da navijaju za reprezentaciju Srbije. Vođeni retrogradnom logikom utjerivanja straha u kostima želi se stvoriti atmosfera velikog rizika, kao da fudbaleri Srbije dolaze da aneksiraju Crnu Goru a ne da odigraju sportski meč. Ako tome pridodamo nedavni skandal oko kažnjavanja na neustajanje na himnu, onda vidimo da se vlast služi starim metodama proglašavanja spoljnjih i unutrašnjih državnih neprijatelja sa kojima se treba obračunati. I po pravilu nepovoljni vjetrovi duvaju baš iz Beograda sa namjerom da ugroze vječnu Crnu Goru, kaže Janković.

Matrica 90-tih koju DPS i dan danas vrti, da nije tragična bila bi komična, jer su ti trikovi odavno pročitani.

“Svim što su radili u poslednjih nekoliko dana na silu žele od sportskog događaja napraviti bezbjednosi izazov, stvarajući atmosferu za izazivanje incidenata i skupa velikog rizika kao da dolazi okupatorska vojska, a ne fudbalska reprezentacija. Žalosno je sto ideološki inženjeri čak i kroz fudbalsku utakmicu između dvije reprezentacije u takmičenju „Liga Nacija“, pokušavaju da svakog Srbina u Crnoj Gori obaviju floskulom loših momaka. Poslije 70 godina famozna 1948. kuca na vrata građana Crne Gore. Policijska zastrašivanja, novčana kažnjavanja, ucjene, podvale, laži, prekrajanje istorije nakon 7 decenija mirovanja uraganskom brzinom i Gebelsovom metodom postaju glavno zanimanje zvanične Crne Gore. Represija i nakaradni zakoni u utakmici sa osjećanjima ljudi ne mogu pobijediti. Na kraju današnjega dana uvjeren sam da će pobijediti fudbal, a kroz fudbal i bratska sloga naroda Crne Gore i Srbije, smatra on.

Kvazi patriotizam koji nameće DPS podrazumijeva ponudu „uzmi ili ostavi“.

“Uzeti znači biti crnogorski srbofob, a ostavi znači biti Srbin i nemate dodirnih tačaka sa Crnom Gorom. Ubjedljiva većina u Crnoj Gori nikada neće pristati na ovu matricu, zbog čega su nasilničke metode vlasti dokaz slabosti i očaja, naglašava on.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *