Janjušević: Vašington poručio Vladi da ne simulira dijalog sa SPC

0

Poruka američkog državnog sekretara Majka Pompea znači da crnogorska Vlada sa crkvom mora da vodi istinski, pravi dijalog, a ne njegovu simulaciju u iščekivanju da se problem o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti riješi sam od sebe, ocijenio je analitičar Dragiša Janjušević.

On je istakao da će vlast shvatiti poruku iz Vašingtona, jer su to za njih jedini autoriteti.

“Oni nemaju autoriteta unutar Crne Gore ni kroz ove masovne građanske proteste, za njih nije ozbiljan autoritet ni kada im izađe četvrtina Crne Gore na ulice. Oni drugih autoriteta nemaju, niti su to institucije niti su to građani, niti razne organizacije – NVO, političke partije, opozicija… Ne bi me začudilo da se već u narednih sedam dana opet inicira sastanak sa crkvom, zahvaljujući instrukcijama koje je dao Pompeo”, kazao je Janjušević za “Vijesti”.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske u subotu je saopšteno da je Pompeo poručio Vladi da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu i njegovoj primjeni.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa SPC o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.