Italijanski ministar Salvini zatvorio najveći migrantski centar u Evropi

0

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini zatvorio je migrantski centar na Siciliji koji je nazvao najvećim u Evropi.

On je naveo da je došlo do smanjenja priliva migranata u Italiju od formiranja populističke vlade.

U sicilijanskom mjestu Mineo, Salvini je novinarima rekao da je broj migranata u centrima širom zemlje smanjen na 107.000 sa 182.000, koliko ih je bilo prije godinu dana kada je vlada formirana.

Naveo je i da je broj zahtjeva za azil prepolovljen, na oko 30.000.

Zatvaranje centra u Mineu očekivalo se godinama, pošto su tužioci unutar kompleksa otkrili ilegalne aktivnosti, uključujući nigerijsku mrežu trgovaca narkoticima. U jednom trenutku u Mineu se nalazilo 4.000 migranata.

Salvini je kazao da će zatvaranje tog centra osloboditi stotine hiljada eura javnog novca dnevno, kao i resurse bezbhednosnih službi.

Jedan od razloga zbog kojeg prethodna vlada nije zatvorila centar je to što je on obezbheđivao radna mjesta i bio pokretač ekonomije u toj oblasti.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova Italije, u tu zemlju su ove godine stigla 3.073 migranta, od kojih su mnogi iz Tunisa i Pakistana. U istom periodu prošle godine došlo ih je 17.000, a 2017. godine 85.000.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.