Istoričar Jovan Janjić: Čak je i Hrvatska zemaljska komisija 1945. pisala da je u Jasenovcu pobijeno 500-600.000 ljudi, a danas tu cifru sve više smanjuju

0

Pisac i istoričar prof. dr Jovan Janjić kazao je gostujući na Jutarnjem programu Happy televizije da nije čudna ova hajka sa Jasenovcem od strane Hrvata i da oni konstantno pokušavaju da revizijom istorije i stvaranjem mita od Jasenovca, rehabilituju fašističku tvorevinu NDH.

„Ovo je proces koji nezaustavljivo traje već decenijama. Rekao bih da je on započeo sa Franjom Tuđmanom još dok je bio u opoziciji sa onom njegovom knjigom – Bespuća povijesne zbilje, kada je pokušao da ospori broj umorenih i stradalih u Jasenovcu i da je iznio procjenu da je to 30-40.000. A zar je i to malo? On je i kasnije smanjivao tu cifru, a na Haškoj konferenciji govori da je to čak bilo 20.000 (iako je u pitanju 800.000 ubijenih). On prvi uvodi u opticaj sintagmu jasenovački mit, čime hoće da kaže da Srbi izmišljaju. Međutim, ako pogledamo činjenice, vidimo da je to zaista jedan podao proces revizije istorije kako bi se rehabilitovala klerofašistička tvorevina NDH“, kazao je istoričar.

Glavni čovjek za bezbjednost 1942. godine u Berlinu izvještava da „sa sigurnošću možemo tvrditi da su Hrvati ubili 300.000 Srba“ za samo 3 mjeseca, kaže istoričar, a govori i da je bugarski premijer posjetio NDH, Pavelić se hvalio da je do 1942. godine pobijeno čak 400.000 Srba, ali i da to postoji i u italijanskim izvorima.

„Svi govore o stotinama hiljada žrtava, a oni žele da smanjuju. Uvijek moramo imati u vidu izvještaj zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina Hrvatske. Ona 15. novembra 1945. godine podnosi izvještaj gdje su rekonstruisana dešavanja u Jasenovcu i procjena žrtava. Kažu da se ne može naći procjena jer su Ustaše uništile svu dokumentaciju, ali sa sigurnošću tvrde da je u Jasenovcu pobijeno bar 500 do 600.000 zarobljenika. Napominjem – zemaljska komisija za utvrđivanje ratnih zločina Hrvatske“, podvukao je Janjić.

On zaokružuje priču da kako vrijeme odmiče od raspada Jugoslavije, ta cfira se sve više smanjuje. Precizirao je da mi živimo u vremenu zla, a da je zlo procvjetalo kada smo shvatili da je nacizam procvjetao i da on nažalost nije bio pobjeđen u II svjetskom ratu i da je ponovo stupio na scenu.

„Traže nam imena žrtava, a kako da ih damo kad su pobijali po 80% srpskog stanovništva“

„One snage koje zagovaraju nacizam, koje bi da vrate točak istorije unazad, oni odobravaju dešavanja u evropskoj civilizaciji koja ide unazad. Od 700.000 npr pobijenih u Jasenovcu, oni su taj broj sveli na cifru od 18.600 kada je neki njihov istoričar došao. Čak i njihovi istoričari prihvataju tu priču. Čak i govore da su većina bili Hrvati. Sad su Srbi izazvali pobunu u Hrvatskoj i navodno su oni morali da se suprotstave tome. Vidite kakvo je to zlo“, kazao je istoričar.

Naravno, kaže Janjić, ne mogu im zabraniti da rade kako misle, ali da mi moramo ustanoviti nepobitne činjenice koje niko neće moći da ospori.

„Civilizacijski je čin da mi popišemo žrtve, da one imaju ime i prezime. Šta da radimo tamo gdje nemamo imena žrtve gdje su čitave porodice pobijene? Niko nije mogao za njih da da podatke. Da li to znači da ako mi nemamo osnovne podatke. Kažu da nemamo imena žrtava. Kako da ih imamo kad su svi pobijeni. Srpska pravoslavna crkva 1947. godine sprema izvještaj gdje kaže da ima krajeva gdje je 80% stanovništva pobijeno. Čitave porodice, niko nije mogao da da podatke. Tuđman likuje, nikada se neće znati koliko je pobijenih. Niko ne može ni da utvrdi koliko je leševa odnijela Sava“, kazao je Janjić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.