Indonezija pod opsadom, aktuelni predsjednik osvojio novi mandat

0

Aktuelni predsjednik Indonezije Joko Vidodo pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim prošlog mjeseca i obezbijedio drugi mandat.

Prema zvaničnim rezultatima izbora objavljenim danas, Vidodo je osvojio 55,5 odsto glasova, skoro isti koliko su pokazali i preliminarni rezultati, prenosi AP.

Vidodov izazivač drugi put, bivši general Prabovo Subijanto, odbio je da prihvati poraz i prošlog mjeseca se proglasio za pobjednika izbora.

Hiljade policajaca i vojnika su u visokom stanju pripravnosti u glavnom gradu Džakarti, očekujući proteste Subijantovih pristalica.

Subijanto je tvrdio da je došlo do ogromne izborne prevare u trećoj najvećoj demokratiji na svijetu, ali nije iznio nikakav vjerodostojan dokaz.

Glasovi se javno broje i komisija objavljuje obrazac za tabeliranje sa svakog biračkog mjesta na svojoj internet stranici, što omogućava nezavisnu verifikaciju.

Prema indonežanskom izbornom zakonu, Subijanto može da se žali na rezultate izbora Ustavnom sudu.

On i članovi njegovog tima najavili su da će mobilisati narod za ulične proteste, umjesto da se žale sudu jer, kako kažu, ne vjeruju da će to donijeti pravdu.

U videu emitovanom poslije objavljivanja rezultata, Subijanto je ponovo odbio da prizna poraz, ali je pozvao pristalice da se uzdrže od nasilja.

Policija je ovog mjeseca uhapsila 31 islamskog militanta koji su, kako je saopšteno, planirali da postave bombe tokom očekivanih uličnih protesta protiv izbornih rezultata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.