Ima li DPS većinu: SD vaga oko amnestije osuđenika

0

Poslanički klub Socijaldemokrata nije precizirao da li će podržati Predlog zakona o amnestiji, koji su predložile njihove kolege iz vladajuće koalicije a koji je na dnevnom redu sjednice koja je u toku.

Skupštinske inicijative u ime vlasti uglavnom potpisiju poslanici klubova DPS, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i kluba manjinskih partija, što ovdje nije bio slučaj.

“Predlog zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izdržava u Crnoj Gori je na dnevnom redu tekuće sjednice parlamenta i o njemu se još nije diskutovalo i glasalo”, rekao je “Vijestima” šef Poslaničkog kluba SD Boris Mugoša.

Poslanici SD-a, kako je rekao, nisu učestvovali u njegovoj pripremi zbog čega nijesu među potpisnicima.

O predlogu zakona koji podrazumijeva smanjenje kazne osuđenima za pet, 10 ili 15 odsto, poslanici bi trebalo da razgovaraju kao posljednjoj tački dnevnog reda.

Predlog zakona o amnestiji stajao je u skupštinskoj proceduri još od kraja 2017. jer, prema informacijama “Vijesti”, SD nije bio spreman na njegovo usvajanje. Tada su predlagači bili ta partija, DPS, klub manjinskih partija i BS.

Inicijativa je ponovljena u aprilu ove godine, kada je DPS tražio da se po skraćenom postupku uvrstu na sjednicu koja se bavi problematikom epidemije i njenim posljedicama.

U predlogu koji je u proceduri piše da su amnestijom izuzeta, kako se navodi, lica koja su osuđena za ratne zločine, krivična djela iz oblasti polne slobode, osuđeni za korupciju, kao i oni koji su na potjernicama jer odbijaju odlazak u zatvor.

DPS je u obrazloženju na početku sjednice objasnio da je, između ostalog, razlog smanjenje prenatrpanosti zatvora što je preporuka Savjeta Evrope.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.