Hiljade migranata iz Hondurasa krenulo ka Americi

0

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Američkim Državama, a velika grupa njih već je prešla u Gvatemalu.

Migranti se nadaju da će im novoizabrani američki predsednik Džo Bajden biti naklonjeniji, pozivajući ga da ispuni obećanja i poništi odluke odlazeće administracije koje se odnose na imigracionu politiku.
U saopštenju grupe za zaštitu prava migranata „Ljudi bez granica“ navodi se da migranti očekuju topliji doček Bajdenove administracije, prenio je „Foks njuz“.

Prema procjenama zvaničnika Gvatemale, u Ameriku se uputilo oko 9.000 migranata iz Hondurasa, a među njima ima i žena i dece.

Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante.

Bežeći od siromaštva, nasilja bandi i posledica prirodnih katastrofa, migranti nameravaju da preko Meksika uđu u SAD.

„Krenula sam pješice, bez novca. Bogu hvala što smo već u Gvatemali, a sada idemo u SAD“, izjavila je novinarima 40-godišnja Agustina Rodriges, preneo je AFP.

Gvatemala, Honduras, Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbijednosne i mjere na polju javnog zdravlja zbog pandemije virusa korona da bi sprečili neovlašćeni prelazak granice.
Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa Bajdenovim kandidatom za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom i nedavnim uraganima u regionu, preneo je Tanjug.

Prošlog mjeseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatemale.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.