Han: EU nije prekasno reagovala, zdravstvo je nacionalno pitanje

0

Evropski komesar za finansije Johanes Han izjasnio se za usaglašeno djelovanje EU o povlačenju restrikcija i mjera sa ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa.

Zemlje EU su tijesno povezane, i zbog toga bi ekonomski novi star trebalo da se sprovede što je moguće usaglašenije, istakao je u izjavi bečkom dnevniku “Kurir”.

“Nemamo pravne mogućnosti i možemo samo da apelujemo na vlade da sagledaju sve iz šireg ugla”, kazao je Han povodom preporuka za egzit strategiju koju je izradila Evropska komisija, i koja će poslije Uskrsa biti predstavljena.

Istovremeno odbacio je kritike da je EU prekasno reagovala i da je djelovala bespomoćno.

“Pojedine optužbe zasnivaju se na neznaju da je zdravstvo u EU isključivo nacionalno organizovano. Tamo gdje imamo direktnu nadležnost, kao što je koordinacija mjera, mi smo brzo djelovali”, objasnio je on.

Povodom diskusije o zajedničkom zaduživanju u cilju oporavka privrede zemalja posebno pogođenih virusom nakon krize Han kaže da ne treba koristiti stare pojmove, koji su od samog početka vezani za neslaganje.

Kao srce strategije obnove poslije korona krize on je naveo finansijski okvir EU od 2021.

Poručio je da se osnovni prioriteti tog okvira neće mijenjati.

Han je odbacio i mogućnost povećanja EU, dodajući da neće biti promjena u osnovnom obiku budžeta.

“Međutim mora se povećati ‘naša finansijska vatrena moć’ kako bi članicama i privredama pomogli efikasno u obnovi “, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.