Gvaido poziva na borbu za slobodu, ruski avioni stigli u Karakas

0

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido, kog podržavaju SAD i zapadne zemlje, pozvao je stanovništvo da se spremi za “Operaciju Sloboda”.

On je pozvao na akciju koja će voditi preuzimanju vlasti u Venecueli nakon što su svjetski mediji prenijeli da su tokom vikenda na aerodrom u Karakasu sletjela dva ruska vojna aviona.

“Vrijeme je da za pripremu za Operaciju Sloboda i vršenje maksimalnog pritiska na vladu kako bi se konačno stalo na kraj uzurpaciji. Svi, apsolutno svi imaju ulogu u ovoj fazi naše borbe”, poručio je Gvaido na Instagramu.

On je najavio “osnivanje specijalnih komiteta širom zemlje”.

“Oni će dobiti zadatak da promovišu aktivnosti sa ciljem da se stane na kraj uzurpaciji u svakom regionu, sektoru, sindikatu, obrazovnoj ustanovi i vladinom tijelu”, napisao je Gvaido na ovoj društvenoj mreži.

Opozicioni vođa, čiju je funkciju predsjedavajućeg venecuelanskog parlamenta ukinuo Vrhovni sud, 23. januara na mitingu u Karakasu proglasio se za privremenog predsjednika Venecuele, što je aktuelni predsjednik Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, nazvao pokušajem puča.

Dva ruska aviona sletjela su u subotu na glavni aerodrom u Karakasu. Navodno u njima su bile desetine vojnika i velika količina opreme, sa zadatkom da “ispune tehničke vojne ugovore”.

Ruski avioni stigli su u Venecuelu tri mjeseca nakon što su dvije zemlje održale zajedničke vojne vježbe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.