Građanska alijansa: Neprihvatljivo loš položaj novinara

0

NVO Građanska alijansa (GA) čestitala je Dan novinara, iako se, kako navode, ovaj dan dočekuje u ne baš povoljnom ambijentu vezanom za slobodu medija i položaj novinara u Crnoj Gori.

Ističu da, nažalost, Crna Gora u ovoj oblasti još uvijek ne ostvaruje napredak, na šta i ukazuje Izvještaj Evropske komisije za 2020.

“Možemo krenuti od najskorijih događaja kada su vršena hapšenja urednika portala zbog sadržaja koja su postavljali, a naravno tu su i slučajevi ubistva i napada na novinare, koji još uvijek nijesu riješeni. Pored toga, tu su i dalje prisutni, politički i jaki vlasnički uticaji na rad medija, teška ekonomska situacija za rad medija, neprihvatljivo loš položaj novinara, manjak samoregulacije, a tu je i pojava sve više medija koji su spremni na širenje lažnih vijesti.

Tako imamo situaciju da rijetko koji novinari imaju priliku i mogućnost da objektivno izvještavaju, već da bi zadržali svoje radno mjesto, moraju svoj novinarski rad prilagoditi interesima vlasnika medija koji diktiraju uređivačku politiku u cilju ostvarivanja određenih političkih interesa. Oni koji se i trude da izađu iz tog obrasca, često završe sa posljedicama, kao na primjer otpuštanjem”, navodi se u saopštenju GA, koje potpisuje Amina Murić, zamjenica izvršnog direktora.

Ističe se utisak da je više nego ikad izražena je polarizacija medija.

“Dolazimo do utiska da nema puno nepristrasnosti i objektivnosti u izvještavanjima i jednih i drugih, a tome svakako nema mjesta u jednom demokratskom društvu koje težimo da izgradimo. Ukoliko želimo da se položaj novinara u Crnoj Gopravi i da unaprijedimo slobodu medija, koja je osnov svakog demokratskog društva, moramo svi – mediji, novinari, nadležni organi i civilni sektor – raditi na tome da novinari budu prije svega čuvari interesa građana, a ne vlasnika medija za koje rade”, zaključuje se.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.