General: Operacija u Avganistanu najkrvavija za njemačku vojsku od Drugog svetskog rata

0

U Avganistanu je od 2001. godine služilo 160.000 njemačkih vojnika. Za taj period je poginulo 58 ljudi. Kako je primijetio bivši savjetnik Angele Merkel za bezbjednost, general Erih Vada, ovo je prvi put od 1945. godine da su njemački vojnici učestvovali u ratu i pretrpeli gubitke, piše njemački „Bilt“.

Kako piše njemački list, posle 20 godina rata logično je postaviti pitanje: da li je vrijedjelo? Tokom ovog rata ubijen je Osama Bin Laden, a pripadnici pokreta „Taliban“ kao i prije, kontrolišu 20 procenata teritorije zemlje. Samo je prošle godine u Avganistanu poginulo 3.035 civila.

Što se tiče Njemačke, od 2002. godine na teritoriji Avganistana je boravilo 160.000 njemačkih vojnika. Prema podacima njemačke vlade, ova operacija je Njemačku koštala 12 milijardi dolara. Njemačka je izgubila 58 ljudi.

„Ova operacija je postavila rekord po gubicima za Bundesver. Dok se u Njemačkoj vodila rasprava o tome da li je operacija u Avganistanu bila rat, njemački vojnici su se borili i umirali, prvi put od 1945. godine“, izjavio je bivši savjetnik Angele Merkel za bezbjednost general Erih Vada.

Prema njegovom mišljenju, rezultat operacija za Njemačku nije ni pobjeda, ni poraz. Ostalo je samo povlačenje trupa, prazne diplomatske fraze i pitanja o opravdanosti.

„Bilo je mnogo lažnih očekivanja, razočarenja i neuspjeha. Istovremeno u Avganistanu postoji veliki broj regiona, čiji se položaj značajno poboljšao od 2001. godine“, izjavio je poslanik stranke Zelenih Tobias Lindner.

Beskonačan rat u Avganistanu se bliži kraju, navodi list. Džo Bajden je 14. aprila objavio da je došlo vrijeme da se vojska Sjedinjenih Američkih Država povuče iz zemlje. Povlačenje će početi 1. maja, a plan je da se završi do septembra. Što se tiče njemačke vojske, ona planira da napusti avganistansku teritoriju sredinom avgusta.

Podsjetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.