Formiranje centrističkog bloka zahtijeva težak samoubilački potez Demokratske Crne Gore: Da bi Druga familija došla na vlast, Bečić mora da sruši Spajića!

0

Demokrate Alekse Bečića bile bi te koje bi morale da sruše Vladu Milojka Spajića kako bi se ralizovao san Željka Ivanovića o formiranju centrističke opcije u Crnoj Gori. Okosnicu centrističkog bloka, kako je naš portal ranije i pisao trebale bi da čine novoformirano zdravo krilo DPS-a , SEP (Stranka evropskog progresa Duška Markovića) kao i zdravo krilo PES-a, PZCG (Pokret za Crnu Goru Jakova Milatovića).

Međutim, kako bi isti i došli na vlast potrebni su, jelte, izbori. Stoga bi po tom modelu jedini koji su ostali u Parlamentu Crne Gore koji bi mogli da odrade taj posao upravo Demokrate Alekse Bečića koji su već u političkom ratu sa premijerom Milojkom Spajićem. Do svega ovoga je došlo nakon što je Vlada odbila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića  za poziciju v.d. direktora Uprave policije, iako za isto mjesto uopšte nije bilo potrebno raspisivati konkurs. Vlada je tada odredila Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije a Demokrate Alekse Bečića su tada „oročile“ podršku Vladi Crne Gore do dobijanja IBAR-a, nakon čega bi na Predsjedništvu donijeli odluku o daljoj podršci Spajićevoj Vladi.

A IBAR kao IBAR, samo što nije. Sa njim, naravno, dolazi i do odluke Demokrata a sudeći po formiranju novih političkih stranaka, svi se već očigledno pripremaju za vanredne izbore. S tim u vezi, imajući u vidu odličnu saradnju premijera Milojka Spajića sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, ali i pokazivanjem otvorene želje da usliši sve zahtjeve koje je DNP iznio nakon što su isti suspendovali podršku Vladi zbog izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, ostaje samo Demokratska Crna Gora koja bi mogla srušiti Spajićevu Vladu.

Sve ovo naravno mora proći uz „kumovanje“ Druge familije čije karte su trenutno i dalje u rukama a samo je jedna odigrana – Duško Marković. Ono što svakako slijedi uz pokroviteljstvo njihove filijale nekad ponosnog dnevnog lista Dan jeste formiranje stranke Jakova Milatovića koji bi nakon što bi Demokrate hipotetički srušile vlast formiralo poslušni centristički blok koji bi doveo Drugu familiju na vlast.

Koncern ne želi više da pravi greške gdje im političari na koje igraju okreću leđa

Formiranjem partije Duška Markovića ali i najavom da će i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović formirati partiju jasno je da je na djelu pokušaj medijskog reketa Druge familije da konačno dođe na vlast i da konačno dovede poslušne igrače a ne one koji su im tokom prethodnih godina okretali leđa.

Nije slučajno koncern Vijesti promovisao tokom protesta Odupri se tzv. „zdravo krilo DPS-a“ želeći da ukloni iz igre glavnog čovjeka Prve Familije Mila Đukanovića, naročito zato što je i on „raskinuo“ sa njima, iako su ranije bili u bliskim odnosima. Željko & crew nakon toga su pokušali da odigraju na kartu Duška Markovića kao evropskog zdravog krila unutar te stranke, međutim, njegova Vlada je zamalo gurnula Crnu Goru u građanski rat podržavajući Milov Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Tako je Željko igrao na nekoliko karata a jedan od glavnih u rukavu su mu uvijek bile Demokrate Alekse Bečića. Kada je Ivanović shvatio da je lider PES-a Milojko Spajić zatvorio vrata njemu i njegovom koncernu, pomenuti je shvatio da je krenuo u put u nestanak i da mora formirati ne jednu, već dvije nove partije.

Upravo onaj koji je imao njegovu podršku, Duško Marković, formirao je svoju Stranku evropskog progresa a kako smo u prethodnim tekstovima i naveli, očekuje se i formiranje stranke Jakova Milatovića Pokret za Crnu Goru.

FOTO: Duško Marković

 

Upravo ove dvije stranke zajedno sa Demokratama Alekse Bečića trebale bi po Žeksovoj viziji da budu okosnica buduće centrističke Vlade kojom bi se isti vratio u igru. Stoga je potrebno naglasiti ove pokušaje Druge familije zajedno sa još nekim medijskim kućama i iste raskrinkati još u formiranju kako bi građani Crne Gore znali šta mogu očekivati od gorepomenutih.

Podsjećamo, naš portal je još u petak pisao o formiranju dvoje novih stranaka, a što je očito uzburkalo Drugu familiju i ekipu iz Dana. Samo tri dana nakon toga teksta, bivši premijer Duško Marković je predstavio svoju stranku, a samo dan nakon objavljivanja našeg teksta u dnevnom listu Dan najavljeno je da predsjednik države Jakov Milatović priprema formiranje svog Pokreta za Crnu Goru.

Ovim je potvrđeno pisanje BORBE da ova dva lista kreću u formiranje novih stranaka koje bi poremetile aktuelne političke odnose u Crnoj Gori i formirale jak centristički blok, što im je izmaklo prilikom prethodnih vanrednih parlamentarnih izbora. Karte su se još i tada posložile na način da se ostvare snovi Željka Ivanovića i Miška Perovića da u parlamentarnoj većini nema ni DPS-a ni bivšeg Demokratskog fronta ali je ipak aktuelni premijer Milojko Spajić odlučio da formira koaliciju sa ZBCG-om što Vijesti nisu blagonaklono gledale. Stoga, na djelu je ispravljanje te neoprostive greške kako bi na nekim novim vanrednim izborima došlo do formiranja jake centrističke priče i gdje više nikada do grešaka ne bi dolazilo.

A bivši premijer Duško Marković predstavio je u ponedjeljak Stranku evropskog progresa i kazao da to nije njegova stranka već je samo jedan od osnivača.

„Oni su pokretačka snaga koja me navela da se prihvatim ovog ozbiljnog i odgovornog političkog poduhvata. U manifestu su saopšteni razlozi zbog kog smo formirali stranku. Smatramo da se u poslednje 3-4 godine sa državom upravlja neodgovorno i ugrožava državnu i ekonomsku suverenost, njen ustavni poredak, njen građanski karakter i koheziju naroda“, kazao je Marković.

Sve ovo kreira nesigurnost u našem društvu a institucije gube kredibilnost, snagu i potencijal.

„Ovo nije trenutak da obrazlažemo konstatacije jer bi svako od nas mogao to učiniti nadugo i naširoko. Svjesni da većina građana svjedoči sveopštoj društvenoj devastaciji, predstavili smo sebi za cilj da učestvujemo na narednim izborima kako bi pomogli Crnoj Gori da se oporavi. Naša vrata otvorena su za sve koji na poslednjim izborima nisu prepoznali političku ponudu kojoj bi poklonili povjerenje. I za sve one koji su razočarani i osjećaju se prevarenim od onih kojima su dali glas“, podvukao je on.

Marković dodaje da će on pružiti odgovornost politici i biti posvećeni evropskom putu Crne Gore.

„Političkim akterima garantujemo otvorenost u traženju najvećeg zajedničkog imenitelja oko pitanja u kojima se ne slažemo kao i spremnost na dijalog oko potreba države i građana tamo gdje se razlikujemo“, kazao je Marković.

Dodaje da ne smatra da je u Crnoj Gori potrebno pomirenje, jer govoreći o pomirenju, potenciraju se razlike koje nas drže u nestabilnosti.

„Potencira se stigma jednoj od dvije strane koje treba miriti. Pronalazićemo najbolja rješenja za većinu građana. Želim da ukažem i da Crna Gora nije izolovano ostrvo imuno od svijeta i svjetskih procesa. Niko nije zaštićen od prijetnji, evropska stabilnost je ugrožena. Crnoj Gori je neophodna stabilnost u vođenju vanjske i unutrašnje politike. Vrijeme u kom živimo zahtijeva takve odluke“, kazao je on.

Dodaje da nisu ničiji projekat i nisu se konstituisali sa ciljem da budu protiv nekoga.

„Mi ćemo raditi za bolju Crnu Goru a udružili smo se da uspijemo“, podvukao je on.

A i aktuelni predsjednik države kreće u formiranje Pokreta za Crnu Goru.

Izvor „Dana“, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da Milatović okuplja značajan broj intelektualaca i javnih ličnosti koji se do sada nisu mnogo eksponirali u političkom životu, a otvoriće vrata za saradnju i sa ostalim političkim partijama i pokretima sa kojima može naći zajednički politički interes u ostvarivanju proklamovanog cilja – stvaranje stabilne, ekonomski jake, socijalno pravedne Crne Gore, sa jednakim šansama za sve.

FOTO: Jakov Milatović

Pokret za Crnu Goru na neki način već postoji kao politička ponuda građanima. Naime, vjerovatno nije slučajno da naziv nove stranke predsjednika države korespondira sa već postojećim političkim subjektom Pokret za Podgoricu, koji su formirali odbornici u Skupštini Glavnog grada koji su odmah nakon njegove ostavke na sve partijske funkcije napustili Pokret Evropa sad.

Podsjetimo, aktuelni predsjednik države je 24. februara podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad, čiji je predsjednik premijer Milojko Spajić, i na sve funkcije u partiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.