Fizička neaktivnost je tiha prijetnja globalnom zdravlju

0

Studija, objavljena u časopisu The Lancet Global Health, istaknula je da je 34 odsto žena i 29 odsto muškaraca neaktivno.

Gotovo 1,8 milijardi odraslih osoba izloženo je riziku od raka, moždanog udara, demencije i dijabetesa zbog nedovoljne fizičke vježbe, navodi se u novom izvještaju SZO.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da se fizička neaktivnost globalno povećala za pet procentnih poena od 2010. do 2022. godine, ali oko 31 odsto odraslih još uvijek ne ispunjava smjernice za vježbanje. Studija, objavljena u časopisu The Lancet Global Health, istaknula je da je 34 odsto žena i 29 odsto muškaraca neaktivno.

Ako se trenutni trendovi nastave, 35 odsto ljudi će biti neaktivno do 2030. godine, navodi se u izvještaju. “Fizička neaktivnost je tiha prijetnja globalnom zdravlju, značajno doprinoseći teretu hroničnih bolesti“ – rekao je Ruediger Krech, direktor sektora za promociju zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije.

“Nažalost, svijet ne ide u pravom smjeru“ – upozorio je.

Krech je rekao da se rizik od nezaraznih bolesti može smanjiti „ako se fizička aktivnost učini pristupačnom, priuštivom i ugodnom“.

(N1)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.