Fidelity consulting: 90 odsto crnogorskih privatnih kompanija ugroženo!

0

Iz konsultantske kuće “Fideliti” su ocijenili da ako su tačne tvrdnje Privredne komore da predložene mjere vladinog tima “predstavljaju adekvatan izraz brige za poslovanje više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća i za njihovih preko sto hiljada zaposlenih”, onda je crnogorska ekonomija u mnogo većem problemu nego što je iko mogao da zamisli.

“Zašto? Vlada je sada zapravo priznala da je koronavirus negativno uticao na 90 odsto privatnih crnogorskih kompanija koje u najvećoj mjeri pune budžet. Podaci Poreske uprave pokazuju da se za 160.000 zaposlenih redovno uplaćuju porezi i doprinosi. Kako je u javnoj administraciji zaposleno 50.000 ljudi, ostaje da se u privatnom sektoru redovno isplaćuju plate za 110.000 ljudi.

Kada oduzmemo od ove cifre 100.000, što predstavlja broj ljudi kojima će Vlada plaćati skromne subvencije, ispada da je 90 odsto crnogorskih privatnih kompanija ugroženo. Tu dolazimo do suštinskog problema – mjere obuhvataju čak 90 odsto svih zaposlenih u privatnom sektoru, što znači da 90 odsto privatnog sektora neće uredno puniti budžet kroz plaćanje ostalih dažbina (PDV, porezi i doprinosi na razliku do subvencija, naknade, parafiskalne namete) kao do sada. Podsjetimo, ti prihodi servisiraju ostale isplate iz budžeta (plate, penzije, kapitalni budžet, ostale izdatke)”, objasnili su iz te konsultantske kuće.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.