Evropski sud za ljudska prava odbacio niz optužbi Ukrajine protiv Rusije zbog Krima

0

Evropski sud za ljudska prava odbacio je niz optužbi koje je Ukrajina iznela protiv Rusije u vezi sa događajima na Krimu 2014-2015. godine i ocijenio ih kao nedokazane, saopštilo je Ministarstvo pravde Rusije.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava je većinskim glasovima priznalo da je djelimično prihvatljiva žalba Kijeva da je Rusija „odgovorna za administrativnu praksu koja krši Evropsku konvenciju za ljudska prava na Krimu“.

Međutim, prema saopštenju Ministarstva, u objavljenom privremenom rješenju suda o međudržavnoj žalbi „Ukrajina protiv Rusije (Krim)“ čiji su predmet događaji iz 2014-2015. godine, „Evropski sud za ljudska prava je zaključio da je nedokazan čitav niz optužbi“ ukrajinskih vlasti protiv Rusije kao što su navodna ubistva civila, hapšenja i zastrašivanja novinara, diskriminacija etničkih Ukrajinaca i politički motivisana krivična gonjenja.

Kako navodi rusko Ministarstvo, ovom privremenom odlukom Evropski sud za ljudska prava je potvrdio svoja procesna ovlašćenja za dalje razmatranje slučaja u okviru koga će sud dati pravnu ocjenu pretenzijama ukrajinske strane, vezanim za događaje na Krimu 2014-2015. godine. Međutim, Evropski sud nije razmatrao pitanje da li je ujedinjavanje Krima i Rusije legalno sa stanovišta međunarodnog prava.

Krim je postao ruski region nakon održavanja referenduma u martu 2014. godine, na kome je 96,77 odsto stanovnika poluostrva i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja glasalo za pridruživanje Rusiji. Glasanje je održano nakon državnog udara u Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.