Evo na kojim automobilima se najčešće vraća kilometraža

0

Tržište polovnih automobila u Srbiji je, kao i u drugim evropskim zemljama, zahvaljujući savremenim alatima postalo transparentnije u poslednjih nekoliko godina. Međutim, i pored toga, kupujući polovno vozilo, rizik da se dobije mačka u džaku je visok.

Vraćanje kilometraže jedan je od najučestalijih vidova prevare kojim se prodavci polovnih automobila služe, a zahvaljujući istraživanju kompanije za automobilske podatke KarVertikal, sada imamo i jasnu (ili jasniju) sliku koja su vozila najčešće predmet malverzacija.

Istraživanje je obuhvatilo realne izvještaje o istoriji automobila koje su korisnici sajta gegerisali u periodu od novembra 2022. do novembra 2023. godine, a na spisku su se našli i popularni modeli koje na srpskim ulicama srećemo svakodnevno.

Na ovim vozilima se kilometraža najčešće vraća

Automobil marke Reno Laguna, koga na ulicama naše zemlje možemo sresti i po nekoliko puta dnevno, zauzeo je neslavno prvo mjesto na spisku automobila kojima se najčešće vraća kilometraža. Od svih proverenih modela na platformi kompanije, čak 13,5 procenata vozila te marke je imalo vraćenu kilometražu. Drugim rečima, svaka sedma Laguna na „satu“ ima manje pređenih kilometara.

Odmah iza Lagune našao se luksuzni Porše Kajen sa 9,9 procenata, dok je tik iza njega i popularni miniven koji se takođe često sreće na našim ulicama, Opel Zafira, sa 9,6 procenata. Iza njih je i Alfa Romeo 159 sa 6,1 posto, kao i Lend Rover Rendž Rover sa 6 posto. U TOP 20 automobila kojima se najčešće vraća kilometraža našlo se čak 4 modela francuskog proizvođača Reno.

„Kod 5,29 posto svih automobila provjerenih na KarVertikal-u u Srbiji kilometraža je premotana. Prosječna vrednost vraćanja iznosi više od 77.000 kilometara“, istakao je Matar Buzelis, šef komunikacija u toj kompaniji.

Na automobilima premijum klase se kilometraža ređe vraća

Podaci koje je analizirala kompanija ukazuju na to da su automobili ekonomske klase daleko podložniji štelovanju kilometraže, dok su vozila premijum klase sigurnija za kupovinu, makar kada je ovaj parametar u pitanju. Od TOP 20 vozila sa najviše vraćanja kilometraže u Srbiji, 13 su vozila ekonomske klase, dok 7 važi za premijum modele. 

Naravno, iz priloženog se može vidjeti da ni Porše Kajen, koji važi za premijum automobil, nije imun na ovaj vid prevare, kao ni Lend Rover, Mercedes, Audi ili Volvo. Najsigurnije vozilo, odnosno vozilo sa najmanje vraćanja kilometraže u prošloj godini bio je Pežo 208, hečbek francuskog porijekla. Od ukupnog broja proverenih autobomila te marke, samo 3,6 posto je imalo vraćenu kilometražu.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.