Erdogan: Eskalacija sukoba u Siriji

0

Turski predsjednik, Redžep Taip Erdogan, izjavio je da neće ograničiti operaciju “Maslinova grančica”, usmjerenu protiv sirijskih Kurda, samo na oblast Afrine, već da će je proširiti na cijelu granicu sa Sirijom.
“Počev od Manbidža, pa duž čitave naše granice, potpuno ćemo očistiti region od terorista, i apsolutno osigurati našu sigurnost”, rekao je Erdogan tokom govora liderima lokalnih uprava u Ankari.
On je istakao da je tokom akcije turska strana izgubili sedam do osam ljudi, a da je 268 ljudi poginulo u redovima neprijatelja, javljaju RIA Novosti.
Istovremeno, nasuprot izvještajima turskog predsjednika, kurdska milicija je objavila da je likvidirala više od 200 vojnika i “pro-turskih militanata”.
Podsjetimo, 20. januara 2018. godine Turska je u Afrini započela operaciju “Maslinova grana” protiv sirijskih Kurda, za koje se smatra da su povezani sa Radničkom partijom Kurdistana, koja je zabranjenaj u Turskoj. Naglasićemo da pripadnici sirijske “Slobodne vojske” djeluju na strani Turske.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.