Ekskluzivno: Dok je DPS juče dizao galamu o ugroženosti države, neko je na berzi za 2,5 miliona kupio akcije Hotela Sveti Stefan! (FOTO)

3

Na berzi je juče odrađena transakcija kojom je prodato 13,73% akcija Sveti Stefan Hotela (SSHO). Interesantno je da neko za 2,5 miliona evra kupio akcije Sveti Stefan Hotela, baš u danu kada se premijer Duško Marković obratio građanima porukom da je Crna Gora izložena brutalnom napadu sa nesagledivim posljedicima po zdravlje građana.

Sveti Stefan Hoteli AD Budva imaju ukupno 8.110.763 akcija. Od toga je juče prodato 1,1 milion akcija ili 13,56%. Te akcije su plaćene 2,5 miliona evra odnosno cijena plaćene akcije je bila za 1/3 niža od cijene od prije godinu dana. Nevjerovatno je da Grad Hotel Sveti Stefan sa kompletnim vilama i Kraljevskom rezidencijom Karađorđevića vrijedi samo 18 miliona evra. Po toj računici ispada da kvadrat stambenog prostora vrijedi ispod 100 evra a kvadrat zemljišta nešto malo preko 1 evra.

Uobičajeno za sve vlasti Mila Đukanovića suzavac se upotrebljava protiv naroda i govori se o ugroženosti države, kako bi se na drugom kraju vršili poslovi kojima se, po ko zna koji put, kako se sumnja, otima imovinu – u ovom slučaju najvrednijeg crnogorskog hotelskog preduzeća.

Sveti Stefan” hoteli formalno su izdvojeni u zasebno preduzeće krajem juna prošle godine, kao dio restrukturiranja Budvanske rivijere, koja ide u proces privatizacije.

Trgovina akcijama Sveti Stefan Hotela na jučerašnji dan

Napominjemo da je preduzeće Sveti Stefan Hoteli osnovano prošle godine i da su “uspjeli” u ovom krstkom periodu da sa početnih 3,41 dovedu na sadašnju cijenu akcija od 2,273 odnosno da izgube 1/3 vrijednosti. Dakle, početna vrijednost kompanije je bila 27,66 miliona evra, a danas vrijedi 18,43 miliona odnosno izgubljeno je 9, 23 miliona evra.

Država je trenutno većinski vlasnik Budvanske rivijere sa 58 odsto akcija, dok partneri Stratex i AIK banka biznismena Miodraga Kostića imaju po 15 procenata.

Vlasnik Strateksa Nil Emilfarb i Kostićeva AIK banka odavno slove za najozbiljnije kandidate za privatizaciju Budvanske rivijere.

Pitanja su: Ko je prodao, a ko kupio akcije – makar i formalno. Shodno vlasničkoj listi akcije su mogli da prodaju: AIK banka, Stratex Development ili Stratex Hospitality – u stvari povezane firme koje pretenduju da kupe akcije HTP Budvanske rivijere i postanu većinski vlasnik nekadašnjeg giganta.

Ko je kupio akcije – država ili neko drugi? Ako je država po kojem osnovu, a ako je neko drugi – za čiji račun.

Jedno je sigurno odgovori na sva ova pitanja vode do predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića.

3 Comments
 1. Kafanski filozof komentariše

  Glupo pitanje!.
  Pa Djukanovicevi tajkuni!.
  Prekonocna rasprodaja narodnog vlasnistva!.
  Nece na tome stati!.
  I crkvenu imovinu koji je narod vekovima gradio i sacuvao ce otici na dobos!.
  Ili zasto je zakon o crkvenoj imovini izglasan?.
  Glupani su oni koji su to podrzali, nece im valjda prva i druga familija nesto odvojiti!.
  Da su tako darezljivi ne bi bili tu gde su!!!.

  16
  1
 2. Nadica komentariše

  Kako je tek Cedo Popović iz Carina doo i ekipa “kupio” hotele i zemljište Južnog Jadrana AD za 500.000 . DM pa poslije krčmi želju Rusima za milionaske šume. I nikom nista.

  11
  1
 3. Sting komentariše

  Sve ste u pravu. Tako vlast funkcioniše. Ali ista ta vlast ne bi to sve sprovela u djelo da nema asistenciju DF- a i crkve.

  Umjesto da u kampanji za parlamentarne izbore glavna tema kampanje budu ekonomske teme, izvještaji relevantnih međunarodnih institucija o društvenim zbivanjima u Crnoj Gori, nezaposlenost, turizam (koji će dozivjeti fijasko ovo ljeto), koverti, aferama DK, nepotizmu, korupciji mi ćemo se opet igrati Četnika i Partizana, vjernika i nevjernika. Zvuči baš poznato. A i ishod ništa drugačiji neće biti. Nažalost.

  Svanuće Crnoj Gori i svim njenim građanima tek onda kad se oslobodimo lažne opozicije i ,,Opozicionara od zanata”!

  12
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.