Dzejms Matis: SAD nema dokaze protiv Sirije

0

Ministar odbrane SAD-a: Nemamo dokaze da je Damask upotrebljavao hemijsko oružje
Zapad konačno priznao ono što Rusija tvrdi od početka

Posljednjih dana, situacija u Siriji se pogoršala. Amerikanci su napali iz vazduha odred pro-vladinih snaga u provinciji Deir ez-Zor, što je rezultiralo desetinama mrtvih… i poplavom lažnih veb vijesti da je „Amerika bombardovala rusku vojsku.“ Međutim, američki ministar odbrane Džejms Matis je pojasnio:
„Konstantno održavamo telefonsku komunikaciju sa ruskom vojskom, nemamo nikakve informacije o njihovom prisustvu u toj koloni“, rekao je novinarima 67-godišnjeg general. I dotakao se još jedne, bolne teme – hemijskog oružja koje navodno koristi službeni Damask u građanskom ratu na Bliskom istoku:
„Mi proučavamo podatke o mogućoj primjeni sarina, i drugih otrovnih materija od sirijske vlade, ali trenutno nema dokaza za tako nešto“.
Treba napomenuti da je ranije „Bijesni pas“ (šef Pentagona je dobio takav nadimak od svojih kolega) tvrdio nešto sasvim drugo. Dakle, u aprilu prošle godine, kada su SAD izvršile raketni udar po sirijskoj vazdušnoj bazi Saira, general je rekao:
„Ja sam lično ispitivao obavještajne podatke, i nema sumnje da je sirijski režim kriv za upotrebu hemijskog oružja.
Ali, ko je zaista pokrio Han-Šejhun otrovnim oblakom, nepoznato je do sada.
„Optužbe protiv sirijske vojske i predsjednika zemlje, Bašara Asada, su apsolutno neosnovane“, smatra politolog Viktor Olevič. „Međutim, Vašington ovo koristi kao izgovor za novu agresiju protiv Sirije, kao i za kompromitovanje njenih saveznika, prije svega Rusije“.
(Komsomolskaja pravda)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.