Dvije kašičice meda dovoljne za zdravlje

0

Istraživanje objavljeno u naučnom magazinu „Nutrition Reviews“, pokazalo je da med može da poboljša nivo šećera i holesterola u krvi.

U istraživanju je učestvovalo 1.110 ljudi i trajalo je oko dva mjeseca, a rezultati su pokazali da med ima pozitivno dejstvo na zdravlje srca, te da povoljno utiče na nivo šećera u krvi i holesterol.

Učesnici su uglavnom konzumirali oko dvije pune kašičice meda dnevno, ali je primijećeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi, dok prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju benefiti na organizam.

„Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 odsto šećera. Ali med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bioaktivnih jedinjenja koja su veoma korisna za zdravlje. Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost da spriječe stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna jedinjenja koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa“, kaže dijetetičarka Ketrin Hervasio za „Nutrition Reviews“.

Na kraju, stručnjaci su se složili da jedna do dvije kašike sirovog meda na dan su dovoljne kako biste dobili hranljive materije koje su potrebne za zdravlje.

(City Magazine)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.