DPS zloupotrebljava krizu: Obilaze teren, dijele pomoć i spremaju se za izbore!

3

Demokratska partija socijalista (DPS) uvela je neformalno vanredno stanje kako bi nesmetano otpočela predizborne aktivnosti, a od početka izbijanja pandemije koronavirusa pokušava da politički valorizuje pošast koja je zadesila Crnu Goru, monopoliše dodjelom pomoći ugroženim građanima i ovakvu situaciju koristi za sakupljanje političkih poena.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, navodeći da je poslednji primjer potpredsjednik Skupštine i politički direktor DPS-a, Branimir Gvozdenović, koji je nedavno obišao mjesnu zajednicu Crmnica i sa predsjednikom te MZ Tomom Ukšanovićem, razgovarao o obezbjeđivanju dodatnih paketa pomoći ugroženom stanovništvu. On je juče bio i u Baru,odnosno posjetio Opštu bolnicu. Iz Skupštine je juče saopšteno da je pohvalio je rad Opšte Bolnice, ljekare i kazao da se “uporedo razmišlja kako da se prevaziđu i posljedice koje je izazvala ova epidemija, a to je negativan utican na ekonomiju”.

URA: DPS partijski dijeli pomoć

“Ovih dana možemo svjedočiti i zloupotrebi teške materijalne situacije građana koje je DPS doveo na prosjački štap. DPS i to koristi na najperfidiniji način tako što na terenu pomoću svojih partijskih ispostava učestvuje u partijski obojenoj dodjeli pomoći. Upravo u tom svjetlu je i pomenuta posjeta Branimira Gvozdenovića”, kazao je generalni sekretar Građanskog pokreta URA, Mileta Radovanić.

On je istakao da Gvozdenović u ovim trenucima partijski obilazi teren i vrši agitaciju u mjesnim zajednicama, “po staroj oprobanoj matrici”.

“Krajnje neukusan čin u političkom djelovanju, ali i nešto što je već viđeno. Znajući djelovanje Gvozdenovića, ovakvo njegovo ponašanje uopšte ne iznenađuje. Ono u šta vjerujem jeste da će građani znati da detektuju ovakve pokušaje skupljanja jeftinih i neukusnih političkih poena gdje se koristi vanredna situacija i alarmantno ekonomsko stanje ogromne većine građana”, kazao je Radovanić.

Iz Skupštine juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” upućena Gvozdenoviću, da li je u posjetu MZ Crmnica išao kao potpredsjednik Skupštine ili politički direktor vladajuće partije i da li smatra da takav potez liči na zloupotrebu epidemije koronavirusa u političke svrhe.

Crnu Goru do kraja oktobra očekuju redovni parlamenarni izbori, kao i lokalni u Budvi, Kotoru, Andrijevici, Gusinju, Tivtu… Lokalni izbori u Tivtu, koji je trebalo da budu održani 5. aprila, odgođeni su zbog pandemije.

Knežević: DPS uveo neformalno vanredno stanje i otpočeli predizborne aktivnosti

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, kazao je „Vijestima“ da samo politički slijepac ne želi da vidi da je DPS uveo neformalno vanredno stanje kako bi nesmetano, uz javno manifestovane zloupotrebe, otpočeo predizborne aktivnosti.

“Gvozdenović je samo jedan od primjera, jer ovih dana masovno po Crnoj Gori funkcioneri DPS-a, koristeći pandemiju, krše mjere i uredbe koje je donio njihov Milutin Simović, dok se lideri i funkcioneri opozicije nalaze ili u kućnom pritvoru, ili u prisilnom karantinu. A ko god se odluči da se pobuni, biva mu suđeno po kratkom postupku”, istakao je Knežević.

On je kazao da “nema dilemu da će DPS iz pandemije pravo na izbore po cijenu da inficira čitavu Crnu Goru, a jedino još to nisu uradili u ovih 30 godina sprovođenja eksperimenata nad građanima ove zarobljene države”.

Janjušević: Vrhunski stručnjaci u Crnoj Gori koji nijesu uključeni u borbu protiv koronavirusa

Politički analitičar, Dragiša Janjušević, kazao je “Vijestima” da se, s obzirom na sve okolnosti od početka pandemije i načina organizacije crnogorskih institucija, formiranja Nacionalnog koordinacionog tijela i svih stručnih kapaciteta koji su stavljeni u funkciju odbrane stanovništva od virusa, može steći utisak da se, na neki način, kroz sve propuste, vidi određena politička dimenzija koja će se nakon izlaska iz krize, pokušati politički kapitalizovati.

“Od početka imamo jedan vid neformalnog vanrednog stanja gdje je sve paralisano, država postala jedan veliki karantin, suspendovana Skupština, a da nemamo zvanično uvedeno vanredno stanje. Kroz formiranje svih bitnih tijela koja treba da rukovode ovom situacijom, vidimo da nijesu uključeni svi stručnjaci, bez obzira na političku partiju ili politički stav”.

On je kazao da nema nacionalne homogenizacije, građanskog jedinstva i angažovanja svih najstručnijih potencijala “na prvoj liniji fronta”: “Mi imamo situaciju kada se lako mogu prepoznati ljudi kojoj partiji pripadaju i situaciju da imamo vrhunskih stručnjaka u Crnoj Gori koji nijesu uključeni u borbu protiv koronavirusa, samo zbog toga što ne pripadaju nijednoj partiji ili pripadaju stranci koja nije po ukusu”.

Janjušević je kazao da se iz svega što se do sada vidjelo, može zaključiti da će kada se završi ovaj krizni trenutak, vladajuće strukture pokušati da ga politički kapitalizuju, iz razloga što nije uvedeno vanredno stanje.

“Mogu reći: “Nijesmo bili u vanrednom stanju i možemo nastaviti politički, ekonomski, socijalni, kulturni i svaki drugi kontinuitet”, istakao je Janjušević.

Prethodnih dana na terenu je bio aktivan i predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović. On je 9. aprila posjetio opštinu Tuzi, kada je poručio da „odgovoran odnos građana potvrđuje da su građani sa tog prostora, kao i u mnogim ranijim događajima iz starije i novije istorije, u svakom kritičnom momentu pokazali punu odgovornost prema Crnoj Gori i njenim strateškim interesima“.

Nekoliko dana ranije, 2. aprila, Đukanović je posjetio Berane, gdje je obišao Opštu bolnicu, ali i razgovarao sa predsjednicima opština Berane, Andrijevica i Petnjica – Dragoslavom Šćekićem, Srđanom Mašovićem i Samirom Agovićem.

Tada je ocijenio da budžetske potencijale koji su okrenuti dugoročnom razvoju treba preusmjeriti za rješavanje najurgentnijih problema socijalne održivosti stanovništva, sve do završetka pandemije koronavirusa.

“Ovo je svakako vrijeme u kojem treba bez pardona praviti preusmjeravanja budžetskih potencijala sa onih koji su okrenuti dugoročnom razvoju, za rješavanje onih najurgentnijih problema socijalne održivosti stanovništva, sve do vremena kada budemo nazreli kraj pandemije“, ocijenio je Đukanović.

3 Comments
 1. Los Angeles Vasojevici komentariše

  Braco Srbi,prosto je resenje, strogo kupijete kod Srba u Crnoj Gori pa makar bilo i skuplje, pomazite samo srpskim porodicama kada ste u mogucnosti da pomognete, sjedite u srpske kafice, restorane,diskoteke, prilog ostavljajte uvijek i sto cesce idite do crkve. Kada podjete u velike shoping centre kupujte proizvode made in Serbija(proizvedeno u Srbiji) jer jaka Srbije znaci jaka Srpska Sparta, pricajte o Srbima uvijek u superlativu,najbolje najljepse, i ono najbitnije uvijek pravimo sto vise djece,nek minimum bude troje.. Bog voli Srbe i zato volimo sebe i cuvajmo srpski rod!

 2. Kafanski filozof komentariše

  Ako je narod Crne Gore toliko slep, onda nije drugacije ni zasluzio!.
  Na vama,novinarima je da narodu otvarate oci!.
  Ali ko se prodao za 50 evra, taj ce sutra i za 30.
  Dosad je narod financirao buducnost dece bogatih!.
  Trebali bi polako da grade buducnost sopstvenoj deci!.
  Svi za promene!.

 3. Baja_California komentariše

  Ko se prodadne i ovaj put za 30 eura ili dzak brasna umro od istoga pa da je potomak Obilica, to nisu Srbi i takvi Srbi nam ne trebaju !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.