Dogodine iznad cenzusa

8

Piše: Želidrag Nikčević

Vrlo kratko ću odgovoriti Goranu Daniloviću, predsjedniku Ujedinjene Crne Gore. A nevoljno i nerado – jer su nam međusobne srpske zađevice u ovom trenutku najmanje potrebne.

Na njegovu „predsjedničku kandidaturu“ reagovao sam negativno upravo zato što je smatram svjesnim i zlonamjernim širenjem srpske nesloge – i to povodom u suštini sporedne teme, takozvanih srpskih lidera. Umjesto da on i njegovo društvo stanu uz Novu srpsku demokratiju, jer su nam osnovne političke ideje gotovo istovjetne, umjesto da bude uz Andriju Mandića i pomogne mu korisnim savjetima, Danilović grabi prostor i vrijeme za ispraznu samoreklamu, neumorno filozofira i morališe, glumeći lidera, a sve to dobro znajući ishod – jedan procenat glasova. Tužno – upravo zbog mladih i perspektivnih pristalica „Ujedinjene“, koliko god da ih ima. Sudbina države se prelama, a oni patetično i „principijelno ginu“ oko jednog odborničkog ili poslaničkog mandata. Eventualno…

Uporno ponavljam: nama je potrebna jedna stranka, jaka, ozbiljna i moderna, jer je to jedini normalan put legitimizovanja političkih interesa srpskog naroda u Crnog Gori, jedini način da se izborimo za dostojanstven i ravnopravan status naših ljudi, za njihovo pravo da realno utiču na politiku i sudbinu naše otadžbine. Upravo to, po mom mišljenju, pokušava da ostvari Andrija Mandić, vodeći Novu srpsku demokratiju. I uspijeva, ne lako i ne brzo, ali uspijeva – najbolji dokaz su naše pobjede u lokalnim samoupravama. Sve ostalo – naše dobro ili loše pisanje, naše stare i nove zavisti, a posebno naše beskonačno mudrovanje o liderima, sve se to svodi na tragikomičnu parolu koju sam ovih dana (povodom eksperimenta „Ujedinjene“) čuo u Nikšiću: „Dogodine iznad cenzusa“. Takvih srpskih lidera i ujedinitelja smo se nagledali; eno ih, vrebaju iza ćoška, pobijediće čim skupe potpise.

Sabornost nije predizborna parola, nego životni, pa i politički zavjet. Volio bih da Goran Danilović i njegove pristalice to razumiju.

8 Comments
 1. sax komentariše

  dosta je i mandica vise

  1. novak komentariše

   slazem se.
   mandic mora da da ostavku i da ide.

   1. Nada komentariše

    … ali NEOPOZIVU!

 2. Goran komentariše

  mandic je vjeciti gubitnik srbine brate svati to pusti danilovica on je gospodin za sve vas

 3. Gesa komentariše

  Svakako da je Srbima potrebna jedna stranka! Ali bez tebe, Mandica, Danilovica, Pipuna, Pedje, SNP i citave galerije profiterskih likova koji se vrte oko njih.Zato je i uspjeh Evrope SAD bio izraz zgadjenih Srba sa ovim likovima.Potrebno ke osnivanje neke nove i sasvim jasne srpske price koja nece imati nikakve veze sa ovim likovima.

  1. BATO komentariše

   Tako je

 4. Nada komentariše

  … ali NEOPOZIVU!

 5. Bosko komentariše

  Mandicu mozete samo da PUNETE u dupe
  Ali svi vi placenici mizerni

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.