Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida, to je mit

0

Sadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovno je ustvrdio kako u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima, te kazao kako su suprotne tvrdnje zapravo “mit poput onoga kojega Srbi imaju o Kosovu”.

“Napravili su mit o Srebrenici oko kojeg se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, izjavio je Dodik u intervjuu koji je objavio banjalučki list “Glas Srpske”.

Dodik je ovo kazao samo dan nakon što su tokom komemoracije žrtvama srebreničkog genocida visoki strani i bosanskohercegovački zvaničnici oštro upozorili kako se mora prestati sa negiranjem zločina što su ga u julu 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, ubivši više od osam hiljada ljudi.

Na tome je na srebreničkoj komemoraciji insistirao i sadašnji predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Karmel Agius, koji je najavio kako će taj sud odlučno braniti istinu i činjenice utvrđene tokom suđenja odgovornima za genocid počinjen 1995. godine.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će nastaviti raditi na tome da se u parlamentu BiH donese zakon kojim bi negiranje srebreničkog genocida i ratnih zločina postalo kažnjivo, te kako vjeruje da će se to i dogoditi iduće godine kada će biti obilježena 25. godišnjica srebreničkog masakra.

Komentarišući te poruke Dodik je ustvrdio kako se na zabrani negiranja genocida insistira iz Evrope, jer ni tamo nijesu sigurni da je genocid zapravo počinjen.

“Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nijesu sigurni da činjenicama to mogu pokriti. Ako je bio genocid, nema razumnog čovjeka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom vijeku”, kazao je Dodik, aludirajući na ranija nastojanja Velike Britanije da se u Vijeću sigurnosti UN-a donese posebna rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, što je spriječeno zahvaljujući protivljenju Rusije.

Dodik, koji je 2007. u intervjuu za sarajevsku “Face” televiziju priznao kako je u Srebrenici počinjen genocid, sada je za to upotrijebio kvalifikaciju “strašnog zločina”, te tvrdi kako se zapravo ne zna ni koliko je ljudi tačno ubijeno.

“Strašan zločin se dogodio od nekih Srba, ali ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presuđenog djela, nije nikad bio tačan u broju stradalih. I sad nama govore da moramo nešto priznati. Eto nećemo”, poručio je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.