Dobrosavljević: Vlada svojim nečinjenjem uslovila stabilizaciju DPS-a

4

Analitičar Vladimir Dobrosavljević je izjavio za IN4S da se oko lokalnih izbora u Nikšiću bespotrebno dizala epska drama, te da su dobijeni rezultati takvi, da ih svi akteri, kako je naglasio, mogu predstavljati kao svoj uspeh, ali i osetiti pred njima duboki nespokoj, zbog onoga što oni mogu da predskazuju u budućim izazovima koji im dolaze.

„Konačni obračun, Novi kosovski boj, Armagedon, Ragnarok,… svi ovi zvučni epiteti, bili su asocijacija, na način kako je mesecima izgledala kampanja za lokalne izbore u Nikšiću. Sticao se utisak da će svi zainteresovani prisustvovati završnom sukobu između dobra i zla, nakon kojeg može doći samo do nekog vida obnove nama poznatog kosmosa. Naravno, preterivanja i mitomanija jesu, na žalost, karakteristika političkog folklora na ovim našim prostorima, koji osim viška adrenalina i sužavanja racija, ume često da donese i nesrećna rešenja za širu populaciju. Srećom, pa ništa od prizivane epske drame nije se dogodilo u nedelju 14. marta. Štaviše, izbori u drugom po veličini gradu Crne Gore, svojim rezultatima, nisu doneli, bukvalno, nikakva epohalna iznenađenja, pa se može konstatovati, da su za bar neko vreme zacementirani odnosi i proporcije između vodećih političkih subjekata. Da podsetimo, sem za stanovnike ovog grada, lokalni izbori u Nikšiću postali su značajni i na širem društvenom planu, iz razloga jer su predstavljali prvu prolaznu tačku, na kojoj se meri odnos snaga između predstavnika nekadašnje vlasti, i sadašnje skupštinske većine, uspostavljene nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. Samim tim, predstavljali su i prvi kontolni punkt za ocenu dosadašnjeg rada Izvršne vlasti na nivou države, kojoj je palo na teret, da sa trideset godina zakašnjenja otpočne tranziciju iz hibridnog u demokratski sistem vladavine“, istakao je on.

Dobrosavljević je poručio da se koalicija oko DPS suočila se sa činjenicom da bez obzira na svoju snagu, više nema većinsku podršku birača i da povratak na vlast nije izgledna opcija u dogledno vreme, bar dotle, kako je rekao, dokle se ne odreknu i redizajniraju svoju ’’ružnu prošlost’’.

„Sem toga, radikalno ekstremizujući svoj ideološko stanovište i birače, dodatno si minimalizovali svoj koalicioni kapacitet, i načinili od sebe nekog sa kim nije baš pristojno biti u istom društvu, jer se odmah javljaju asocijacije koje podsećaju na kriminal, korupciju, devastaciju privrede i države, šovinizam, kartelizacija čitavog društva. NJihov uspeh jeste to, što su očuvali svoje biračko telo i ostali najjači politički subjekt, ali to je više posledica nesnalaženja i nesposobnosti trenutne izvršne vlasti, koja je svojim nečinjenjem omogućila dovoljno vremena da DPS očuva svoje finansijske izvore i materijalnu moć, repozicionira i zadrži kadrove unutar državnih struktura od kojih im zavisi mreža klijentelističkih sigurnih glasova, te naposletku da kontroliše oscilacije sopstvenog rejtinga. Dakle, slaba Vlada direktno je odgovoran za stabilizaciju DPS“, poručio je on.

Kada je u pitanju koalicija okupljena oko konstituenata DF i SNP, prema njegovom mišljenju, potvrđena je vodeća pozicija među reformskim snagama koje čine sadašnju skupštinsku većinu.

„Takođe, ako je i dalje na snazi džentlmenski sporazum između njih i Demokrata, po kojem grupacija koja je jača makar za jednog odbornika, daje prvog čoveka u lokalnoj samoupravi, trebalo bi da imaju predsednika opštine Nikšić, i to izuzetno perspektivnog Marka Kovačevića. Oko 12% glasova koje su izgubili u odnosu na parlamentarne izbore je posledica odlaska nekadašnjih saveznika ka drugim političkim subjektima i pretenzija na identično biračko telo. Tako je i došlo do prelivanja glasova unutar snaga parlamentarne većine, bez da se prodre ka glasačima DPS. Ono što treba da brine ovu grupaciju je neodrživost njihove pozicije, kao snage koja podržava Vladu, ali ne participira u noj, jer to zbunjuje njihove birače koji očekuju korenitije promene. Na taj način stvara se prostor za njihovu dalju eroziju. Rešenje je učestvovanje u punom kapacitetu, kroz egzekutivu na državnom nivou“, pojašnjava on.

Lista iza koje su stajali Premijer i predsednik Skupštine Crne Gore, osvojila je zavidan procenat glasova i matematički pokazala da je predsednik vlade njenom uspehu, zaključuje Dobrosavljević, doprineo sa oko 8%.

„Više nego solidan rezultat ako se ima u vidu međustranačka kompeticija, ali i otvara pitanje, da li se moglo više s obzirom na neskrivenu podršku najvažnijih centara moći unutar nove vlasti, koketiranje sa autoritetom crkvenih velikodostojnika, te simpatija jednog dela medija i uticajnih ambasada u Podgorici. Pogotovu, ako se ima u vidu, da za sve ovo vreme nisu uspeli da pridobiju na svoju stranu makar komformističke glasače DPS, koji su skloni glasanju za one koji su na vlasti“, zaključio je Vladimir Dobrosavljević u izjavi za IN4S i dodao da su preostale liste okupljene oko URA-e, biznismena Miodraga Dake Davidovića i SDP-a nisu opravdale očekivanja.

Konkretno, konstituent Vlade Crne Gore, GP URA, po njemu nije uspela da konkretizuje uticaj u novoj Vladi kroz povećanu podršku birača.

„Sve u svemu, Nikšić je pokazao stabilizaciju najvažnijih subjekata unutar biračkog tela, ali je pokazao brojne mane i nedostake svih aktera, koje moraju da se koriguju, ako žele da održe svoju uticaj i ubuduće. Sledi nova prolazna tačka, 9. maja, Herceg Novi“.

Izvor: IN4S

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Razmještaju Drpsinu i hrane. Srpske vodje ih trpe jer im odgovara. Da nije tako pozvali bi narod na protest pa bi bocousti promijenio mišljenje. Ovako ih policija i Udba kradu, dižu Mila i Bećići. Abazu je pojklonjeno u Nikšiću. SVE UZ SAGLASNOST DF a. Ukrcalo se po dubini i uživa, i igra rolu da se buni.

  1
  1
 2. Ivi komentariše

  Glasovi niti su brojani niti kontrolisati sem CEMI što je rekao. SNP I MILAČIĆ NE DAJU DA KEĆUN IDE. A oni izlaze sa njima na izbore. Vidi se da Ujedinjena služi da onaj piše i prevaspitava, SNP služi da glasa za KRIVOGA a oni ih drže.

  1
  1
 3. Pravo i pravda komentariše

  Hvala izdajnicima Becicu i Krivokapicu na spasavanju dps narkoklana

 4. Milica komentariše

  Upravo tako! To sto je DPS osvojio 40% dokazuje da Krivokapiceva Vlada nije uradila nista na razblascivanju Mila. Sve radi kao i prije!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.